Једна од највећих психијатријских установа у Србији обележава 95 година постојања

Oд аустроугарске касарне до једне од највећих психијатријских болница у Србији. Ове године Специјална болница за психијатријске болести "Ковин" обележава 95 година постојања. Зграде направљене још 1913. године тешко одолевају времену, а болница се суочава са другим проблемима.

Зграде ковинске болнице старе су и оронуле. Од оснивања 1924. године у болницу се недовољно улагало. Тек у протеклих неколико година почело је реновирање зграда, а прошле године је завршена реконструкција одељења психогеријатрије према европским стандардима.

Према речима директора др Невена Жикића, да би пацијенти добили првокласну негу потребно је наставити према плану о даљој реконструкцији одељења.

"Највећи изазов је реализација свих пројеката везаних за обнову зграда у оквиру установе, да болница буде установа налик на европске психијатријске установе, да се организује још више едукативних скупова", истиче др Невен Жикић.

Додаје да је посебно важно да се лекарима и медицинском особљу омогући даље усавршавање и праћење најновихијих сазнања из области психијатрије. 

Тренутно је у болници збринуто више од 650 пацијената, не увек расположених за сарадњу. О њима у тешким условима рада брине 46 лекара и 220 сестара и техничара. Посебан изазов представља мањак радне снаге због одласка у земље западне Европе.

"Трудимо се да то надоместимо постојећим кадром, али свакако би нам значио већи број запослених како због побољшаног квалитета рада, тако и због веће посвећености раду са пацијентима. Лекари и медицинске сестре су пожртвовани и предано раде за добробит пацијената", наводи психијатар др Милана Ђапић. 

У склопу болничког комплекса налазе се и капела и биоскопска сала. Пацијенти, такође, током лечења имају и окупационо-радну терапију и испољавају своје креативне способности.

"Такође у ОРТ спадају и рекреативне и едукативне активности, које имају за циљ постизање и побољшање физичке и менталне функције пацијената, како би се након хоспитализације што лакше вратили свакодневном животу и социјализацији", обајшњава др Милана Ђапић. 

Поводом 95. годишњице постојања, болница организује и стручни састанак, на ком ће говорити и еминентни стучњаци из клиника из Београда и Новог Сада – др Срђан Миловановић, др Милан Латас, др Владимир Кнежевић, др Срђа Злопаша.

Окупљенима ће се, такође, обратити и др Милана Ђапић, председница Одбора за континуирану медицинску едукацију. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво