Акција "Дрво за Београд" за здравији и зеленији град

На Ушћу сутра почиње акција "Дрво за Београд" у оквиру које ће друштвено одговорне компаније, међународне организације и појединци, садњом дрвећа допринети да Београд буде здравији и зеленији град. По

Градоначелник Београда Зоран Радојичић упутио је позив међународним организацијама, друштвено одговорним компанијама и свим заинтересованим странама да се укључе у изазов "Дрво за Београд" и на тај начин засаде што је могуће више дрвећа како би Београд био још зеленији.

"У овом тренутку у урбаном делу Београду имамо 15 одсто површина које су покривене зеленим површинама и дрвећем. Наш циљ је да  оне буду 25 одсто и да се у наредном периоду он повећа. Укупна процена је да нам је потребно два и по милиона садница како бисмо постигли тај циљ. Зато је важно да сви ми дамо допринос акцији 'Дрво за Београд'", објашњава Радојичић.

Додаје да се  акцији прва одазвала Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, са директором Герхардом Зипелом на челу.

"Они ће сутра на Ушћу посадити 163 стабла и то је један од првих корака да једна међународна организација да свој допринос акцији. Очекујемо и од друштвено одговорних компанија да се ангажују и дамо заједно допринос да 25 одсто површина буде зелено", навeo je градоначелник гостујући у Београдској хроници.

Према његовим речима, важне теме од првог дана његовог мандата, биле су оне везане за зеленило, урбану мобилност, управљање отпадом, енергетску ефикасност, очување природе и друга еколошка питања.

Директор ГИЗ-а Герхард Зипел захвалио се на прилици да учествује у акцији и одговори на својеврсни изазов. Подсетио је да се последњих година ГИЗ бави питањима одрживости, климатских промена, зеленила и сличним питањима.

"Посадићемо 163 стабла јер имамо толики број запослених у Београду и сваки од њих је одлучио да сутра дође и засади дрво. То су наши људи који желе да допринесу граду, будућности Београда и квалитету живота људи у граду", објашњава Зипел.

Београд кандидат за зелену престоницу Европе 

Говорећи о кандидатури Београда за зелену престоницу Европе за 2022, Зипел наводи да постоје велике шансе да то и постане, али да иако не успе ове године, очекује да ће то постати у наредним годинама. 

Градоначелник Београда наводи да се за ту награду кандидовало 18 градова из десет земаља.

"Прихваћена је кандидатура 18 градова – четири из Пољске, три из Француске, три из Италије. Ту су и Будимпешта, Софија, Лион, Загреб, Марибор. Важно је да је Београд ушао у ту конкуренцију јер ћемо кроз њу да направимо искорак и унапредимо животну средину", објашњава градоначелник.

Додаје да су критеријуми за добијање признања различити, између осталих – квалитет воде, ваздуха и земљишта, разлићити утицаји на климатске промене и екологију, ефикасно коришћење енергије, коришћење обновљивих извора енергије, питање биодиверзитета итд. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво