Сремска Митровица добила систем за одбрану од поплава

Завршена је реконструкција више од километра насипа у Сремској Митровици, а поред уређења обалоутврде постављени су и монтажни стубови за заштитне панеле. Изграђени су на 120 до 180 центиметара већој висини од садашње коте кеја, они ће штитити град од великог водостаја реке, спречавајући Саву да се излије из корита.

Пројекат вредео око 150 милиона динара, а средства су обезбеђена уз помоћ Министарстава пољопривреде, водопривреде и шумарства и Светске банке.
изјава

"Ова опрема је заштитила најугроженију тачку на реци Сави све од уласка од Јамене па скроз до Београда са ове наше стране. У ствари и са оне друге. Ми радимо и нови пројекат да заштитимо другу страну", каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде и шумарства.

Систем је монтажно-демонтажан и може се преносити са једног на друго место.

"Али исто тако како са мобилном опремом коју можемо преносити, имамо два километра мобилне опреме где год се било шта деси у Митровици да сам то пренесемо и решимо, то не мора да се убушава постоји та опрема од 70 центиметар да можете да се чувате неколико дана од тога, то може да иде на канале вентуално ако се нешто пробије да се то окружи", каже Недимовић.

Сремска Митровица је, иначе, трећи град у Србији који има овакав, савремени систем за одбрану од поплава. Одмах након поплава које су 2014. претиле да угрозе град, одлучено је да се на овај начин бране од набујала Сава, која је тада достигла историјски максимум од 863 центиметра.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар