Која је твоја супермоћ откриће манифестација „Супермоћни“

Свако од нас има супер моћ – то је идеја водиља новог програма „Супермоћни“, који у Новом Саду почиње 24. новембра и траје до 3. децембра, са завршницом на Међународни дан особа са инвалидитетом.

Више од 35 догађаја – изложбе, радионице, перформанси, пројекције филмова, концерти и обуке промовисаће отвореност, инклузију и пре свега идеју да свако поседује таленат који треба поделити са другима.

У сарадњи тридесет локалних организација, првенствено активних удружења особа са инвалидитетом, које је повезао „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе“ биће представљени различити таленти односно супермоћи: цртање, игра, глума, певање, ручни рад, филм, луткарство, сликање, свирање, информисаност.

Програм ће се одвијати у чак три простора за културу - културним станицама „Свилара“ и „Еђшег“ и новоотвореном „Кутку за културу“ на Сланој бари.

Одређени програми говорног типа биће на знаковном језику, док ће такође поједине пројекције филмова пратити аудио-дескрипција.

Програм „Супермоћни“ у културној станици „Свилара“ отвара изложба Тренутак у ходу и лету, која представља радове деце из ШОСО „Милан Петровић“, настале на ликовној колонији у Едукативном кампу Ченеј и објекту школе у Новом насељу. Затим почиње Импро вече у оквиру ког ће заједно наступити соундбеам оркестар „Добри људи“ и новосадски реге састав „Кило кило банда“.

Соундбим оркестар „Добри људи“, назван по музичком уређају на бази сензорске технологије, настоји да побољша сензибилитет заједнице према особама са инвалидитетом или са сметњама у развоју и већ шест година активно креира и изводи различите музичке садржаје, углавном сопствене блуз и џез импровизације или амбијенталне пасаже.

У 20 часова биће изведена монодрама Небески диван Тоше Ачанског, коју изводи Бојан Живановић, члан удружења грађана „Вера љубав нада“ и секције тог удружења „Театра добрих вибрација“. Представа је базирана на причи Тоше Ачанског са Салајке, који је у рат отишао као мобилисани војник Аустроугарске, и један је од многобројних српских војника који су нестали на Солунском фронту и воде се као Н. Н. на зејтинличком војничком гробљу.

Културна станица „Еђшег“ програм „Супермоћни“ почиње опером за децу Пчелица Дана композитора Петра Јовановића, а коју организује удружење уметника „Високо Ц“ 24. новембра у 11 сати. У питању је кратка прича намењена деци узраста од 2 до 9 година. Описује један радни дан пчелице Дане, која скупља мед и брине се о живим бићима на цветној ливади, у чему јој помаже лептирић Шарко. Заплет настаје када се појави бумбар Беда који отме сав сакупљени мед и зароби пчелицу Дану.

„Супермоћни“ у „Кутку за културу“ такође крећу 24. новембра Радионицом плетења прстима, од 16 до 19 сати, коју организује удружење за церебралну парализу „Сунце“ и удружење грађана „Театрило“.

Пријаве за радионице су путем Фејсбук странице „Кутка за културу“: http://bit.ly/kutak-za-kulturu.

Програм „Супермоћни“ обухватиће и обуке из основа приступачности за запослене у установама културе и организације са циљем да прошире знања из области приступачности и размене искуства о примерима добре праксе и изазовима са којима се сусрећу у унапређивању приступачности у установама културе, за све потенцијалне кориснике.

Пријаве за обуке су на линку: http://bit.ly/supermocni-obuke-pristupacnost и трају до 24. новембра до 16 часова. Више о Обукама можете пронаћи на сајту: http://novisad2021.rs/otvorene-prijave-za-obuke-o-pristupacnosti/?jez=lat

Програм „Супермоћни“ део је програмског лука „Друга Европа“ који до 15. децембра представља другачију, мањинску, скривену, али храбру и изазивачку културну и уметничку сцену Новог Сада, иза ког стоји „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво