Преквалификације за ИТ за особе са инвалидитетом

Пре две недеље петнаест особа са инвалидитетом добило је прилику да похађа шестомесечни курс за основе веб програмирања. Осим што раде са менторима доступно им је и каријерно саветовање. Пракса коју ће имати у ИТ компанијама, осим искуства треба да им олакша пут ка запослењу.

Јелена завршава мастер студије дефектологије. Обуку види као шансу да брже дође до посла.

"И због мог стања лакше ми је да радим то флексибилно радно време које професија програмера нуди а са друге стране што имам потребу да испуним свој сан спајање дефектологије и и мог знања о собама са инвалидитетом са развојем софтвера", каже Јелена.

Да уђу у најужи круг није било лако. - осим основних знања енглеским језиком, а неопходна су и основна знања рада на рачунару.

"Желимо да афирмација и неки лакши пролаз до посла особа са инвалидитетом то подупремо у будућности са додатинм обукама, ми смо у 2020. години обезбедили 150 милиона за обуку хиљада ИТ стручњака намењено и особама са инвалидитетом и жеља нам је да тај број буде већи а тај број ће бити већи ако ове особе добију посао", каже Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Програм преквалификацију организују Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и Удружење Форум младих са инвалидитетом са партнерима из Уједињених нација за развој.

"Десет одсто људи са инвалидитетом има приступ интернету, ИТ сектор у Србији бележи раст, извоз у прва три месеца био је 30 одсто, зато желимо да видимо све ове могућности које овај сектор може да понуди, како би се сви људи али и особе са инвалидитетом брже запослили", каже Франсин Пикап, предстаавница Програма УН за развој у Србији.

"Када је ИТ сектор у питању процењујемо да нам у из сектору недостаје 15 хиљда запослених и програмом преквалификација успевамо да од људи који немју никакве везе са ит направимо јуниор програмере", каже Михајло Јовановић, иректор Канцеларије за ИТ и е-Управу

Након првог круга преквалификација, подази кажу, више од 30 одсто полазника нашло је посао.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи