Министарство екологије помаже заштићена подручја

Србија има 83 заштићена подручја од националног значаја. Овог месеца Министарство заштите животне средине доделило је 23 милиона динара, као помоћ за 21 заштићено подручје. Међу њима је и Специјални резерват природе Увац коме су средства додељена за помоћ у очувању белоглавог супа.

Белоглави суп био је пред нестанком. Сада их на Увцу има око 500. Они су се природи вишеструко одужили.

"Прелепо, али неразвијено подручје где се и уклањање животињског отпада врши на једини исправан природни начин, где је главни еколог ту белоглави суп, а ми и министарство само помажемо тако што га хранимо, износимо на хранилиште лешине угинулих животиња што у годишњем нивоу износи до 250 тона", каже Миљка Дучић, директор Резервата природе Увац. 

Младунче белоглавог супа Добрила, која се прославила после излета у Турску, још је на Увцу и добро је.

"Добила је сателитски одашиљач тако да њене излете и авантуре ћемо пратити свакодневно. Безбедна је, још је у Србији, још је мала да би тражила негде да би ишла", каже проф. Милутин Ђорђевић, одаје Миљка Дучић.

"Србијашуме" управљају са 55 заштићених подручја на 300 хиљада хектара.

"Имали смо сада покушаје криволова, покушаје незаконитог риболова на Старој планини, имали смо покушај незаконитог риболова на Голији, покушаје дивље градње на Голији. Имали смо сад ситуацију везано и за Златибор са сталним притиском инвеститора везано за проглашење нових зона за градњу", каже Милутин Ђорђевић, извршни директор за ловство и риболов ЈП "Србијашуме".

У Србији је под заштитом осам одсто териториије. Прошле године проглашено је седам нових заштићених подручја.

"Ми имамо циљеве који су циљеви Европске уније значи то је да идемо код 20 одсто, али ја исказујем велику амбицију да то тако буде исто као што исказујем велики опрез у томе да Србија процени што Србији одговара", каже Горан Триван, министар заштите животне средине Србије.

Министарство заштите животне средине је ове године доделило 230 милиона динара за помоћ заштићеним добрима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи