Дебатери из Србије покорили Оксфорд

Први пут у историји престижног дебатног турнира на Оксфорду, победио је тим који није са енглеског говорног подручја. Најбољи говорник такмичења је апсолвент права Милош Марјановић са Правног факултета. Упознајте део победничког тима.

Милош, апсолвент Правног факултета Универзитета у Београду, описао је за РТС како би на српском језику изгледао део дебате под називом "Да ли је добро што су се Источна и Западна Немачка после пада Берлинског зида ујединиле у заједничку државу".

"Чињеница да је Немачка тренутно решила своје унутрашње проблеме, иако није савршено, и даље има разлике економске између истока и запада, је омогућила да решимо одређене другачије кризе са којома се Европска уније суочила, рецимо мигрантска криза", рекао је Милош.

Та тема је Милоша и Јанка одвела до победничког трона на дебатном турниру на Универзитету Оксфорд. Тема и улога додељене су им уочи самог такмичења.

"У дебати британског парламентарног формата имате четири тима  – два која заступају "за", односно владу, и два тима која су опозиција, што не значи да можате бити добри само против својих противника, морате бити најбољи и са људима са којима се слажете. Ту добијате у суштини те поене. И пре сваке теме имате петнаест минута да се спремите. Нема интернета, нема ничега, тако да морате све из своје главе да разумете", каже Милош Марјановић.

Успех тима је утолико већи, што у протеклих пет деценија ниједан тим који није са енглеског говорног подручја није освојио овај турнир. А Милошу је припала и титула најбољег говорника.

"То је на пример нешто што сам мање очекивао него да победимо. Јер најбољи говорник се одређује према бодовима који се стичу у тих пет прелиминарних рунди. Што би значило у свих тих пет прелиминарних рунди да сам до те мере постизао успехе и да сам акумулирањем тих бодова био бољи од свих мојих колега са других престижних универзитета, и поред тога што имам ту језичку баријеру, и поред тога што они боље и брже могу да причају", истиче Милош Марјановић.

Подршка факултета, каже, не изостаје. У току су припреме за светско дебатно универзитетско првенство у Тајланду, где ће се такмичити 440 тимова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво