Лука Београд сели се код Пупиновог моста

После деценијског спора, Лука Београд се сели на нову локацију код Пупиновог моста, кажу у Министарству саобраћаја и инфраструктуре. Средства су обезбеђена, а први радови на новој луци почеће већ 2021. године.

То ће бити једно од најмодернијих и највећих чворишта за интермодални саобраћај на Западном Балкану, са капацитетом претовара између три и пет милиона тона терета.

Разматра се тачна локација за изградњу нове луке у Београду, али највећи потенцијал има локација узводно од Пупиновог моста, у чијој близини је планирана и градња индустријско-технолошког парка у Борчи, заједно са партнерима из Кине.

Вељко Ковачевић, помоћник министра за водени саобраћај каже да је укупан износ пројектовања скоро три милиона евра за Луку Београд, са роком завршетка пројектовања до краја наредне године, односно у првом кварталу 2021. године, у зависности од динамике са ревизионом комисијом.

"У том смислу, одмах по завршетку пројектовања планира се њена изградња. Наша очекивања су да ћемо до краја 2021. године имати већ прве радове на изградњи Луке Београд", истакао је Ковачевић.

Нова лука имаће и нови начин финансирања током градње, у игри су и страни капитал и домаћи инвеститори.

"Концепт развоја лука у Србији је такав да Србија улаже у развој инфраструктуре и даје концесију оном концесионару који гради суперструктуру и управља луком", рекао је Ковачевић.

У Министарству саобраћаја кажу да њима тренутно није битно шта ће бити са садашњом локацијом, али се ту предвиђа развој комерцијалних садржаја. Ко и како ће водити тај пројекат, зависи од решавања спора између Луке Београд и Града Београда.

Република се у то не меша. Важно је да кроз генерални урбанистички план Београда каже да ће лука на садашњој локацији наставити да ради све док нова не буде изграђена, како би се омогућило снабдевање града и са реке, кажу надлежни.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво