Не постоји профил насилника над женом, али се такав мушкарац може препознати

Процењује се да у свету годишње има 60.000 жртава фемицида. У Србији су, од почетка године, двадесет четири жене убили партнери или чланови породице, а једна жена извршила је самоубиство јер је годинама трпела насиље. Ведрана Лацмановић из Аутономног женског центра каже да је потребно успостављање надлежног тела за праћење насиља над женама и спречавње фемицида.

Фемицид је злочин против жена, мотивисан мржњом према женама, презиром и осећајем надмоћи, у ком починилац мисли да има право да одузме живот жени.

То је проблем са којим се суочавају све државе у свету.

Ведрана Лацмановић из Аутономног женског центра објашњава да је фемицид стручни израз којим се означава убиство девојака и жена које почини мушкарац.

"Најважније је да је починиоцу релевантан пол жртве. Он убија њу због тога што је жена, а мотивисан је мржњом, осећајем надмоћи и власништва над женом и њеним животом", истиче Лацмановићева.

"Није свако убиство жене фемицид"

Ведрана Лацмановић наглашава да је важно разумети да није свако убиство жене фемицид.

"Убиства жена се дешавају и у саобраћајним несрећама или током пљачке. Важно је раздвојити овај облик убиства од других. Фемицид је најчешће последица дугогодишњег трпљења насиља", каже Ведрана Лацмановић.

Истиче да се велика већина жена не обраћа надлежним институцијама када трпи насиље.

"Велико је питање зашто институције нису у стању да препознају жене које су у ризику да буду убијене. Питање је да ли у таквим случајевима заиста није било насиља или оно није било препознато или пријављено", каже Лацмановићева.

Истиче да статистика показује да су жене најчешће убијане у свом дому, а убица је био сродник, најчешће партнер, иако постоји предрасуда да највећа опасност женама прети од непознатих лица на мрачним местима.

"Не постоји профил насилника, али постоје показатељи" 

Ведрана Лацмановић каже да не постоји профил жртве или насилника и да нису сви насилници ментално оболели, као што све ментално оболеле особе нису насилне.

"Можемо говорити о показатељима који могу указати да постоји опасност од смртног исхода насиља. То може бити поседовање ватреног оружја, историјат насиља, претње убиством или самоубиством, прогањање, напуштање насилника или историјат криминалног понашања", објашњава Лацмановићева.

Истиче да је најкритичнији моменат када жртва напушта насилника или му саопштава да жели да га напусти или да се разведе.

"Највећа одговорност на институцијама" 

Ведрана Лацмановић сматра да би успостављање надлежног тела за праћење фемицида допринело решавању проблема.

"Заговарамо успостављање надлежног тела за праћење фемицида, што је и препорука специјалне извештачице Уједињених нација за насиље према женама. Идеја је да тело прикупља информације, прати и анализира случајеве и даје препоруке институцијама како би се спречило убиство", наглашава Лацмановићева.

Истиче да институције, стручна јавност, грађани и медији морају заједно деловати да се спрече убиства жена, али да је највећа одговорност на институцијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво