Зоран због једног папира из Скопља није могао да добије пензију, РТС му је помогао

Зоран Јачимовић има право на пензију, коју је одавно зарадио, али једва преживљава од социјалне помоћи. Око десет година радио је у Македонији, али потврду о радном стажу из Скопља ни Зоран ни ПИО фонд у Србији већ годинама не могу да добију. РТС је у томе успео.

Зоран Јачимовић живи у последњој, трошној кући у Црепаји. Уступљена му је како би ту презимио.

Зоран има двојно држављанство – српско и македонско. Петнаест година живео је у Скопљу и тамо радио скоро деценију.

Када су му супруга и ћерка погинуле у саобраћајној несрећи вратио се за Београд.

Овде се поново запослио, али се повредио на раду и једва преживео.

Данас има 65 година и живи од социјалне помоћи. Има право на пензију, али је не добија јер из пензионог фонда Скопље већ више од годину дана не достављају образац о његовом радном стажу. Без тог стажа Зоран нема права на пензију.

"То што се мени догађа је кршење међународног договора две државе. Ја имам стажа, а живим од социјалне помоћи од 10.200 динара. Не могу лекове да купим, а камоли нешто више", рекао је Зоран.

Из Фонда ПИО у Панчеву, како је Зорану речено, десет пута су послали захтев Фонду у Скопљу да им доставе образац МК-СРБ 205.

Југославија и Македонија су потписнице Међународног споразума о признавању радног стажа. Имена република су се променила, али је споразум остао.

Управо зато међународно право морало би да гарантује Зорану Јачимовићу да ће добити потврду о радном стажу из Скопља.

"Са републикама са којима постоје међународни споразуми, а између Србије и Северне Македоније постоји, фактички наш ПИО фонд треба да буде сервис грађанима. По званичним статистикама, тај поступак може трајати шест месеци, а у малим процентима и више година. Овде је очигледно веома дуг период", наводи адвокат Иван Станикић.

Кад од 10.000 мора да се штеди 

Проблем је и то што уместо пензије Зоран Јачимовић добија само социјалну помоћ – 10.000 динара месечно. Како на помоћ има право девет месеци, он и од тих недовољних 10.000 динара штеди новац за дане када нема никаква примања.

Пензиони фонд Србије послао је десетак захтева у Скопље. Зоран им се обраћао бар исто толико пута. Писао је и амабасади, Влади Северне Македоније. РТС је Скопљу послао један захев – и добио образац.

"Овај папир сам чекао од 11. априла прошле године", рекао је Зоран, након што је од РТС-а добио образац.

Из Фонда ПИО нам је потврђено да су урадили решење о Зорановом пензионисању. Ускоро ће му га доставити.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. нов 2019, 10:54) - anonymousTutisa [нерегистровани]

Zalosno

Zalosna prica vaseg sagovornika i suze u ociju nemam komentar.

(среда, 20. нов 2019, 14:16) - FORum LIvii [нерегистровани]

nije takav samo Balkan

Slicna je situacija i sa drugim drzavama kada treba povezati radni staz.
Iako postiji medjudrzavni sporazum izmedju Srbije i Italije , potvrda o radnom stazu iz Beograda u Italiju putuje DVE GODINE !
Iako smo proveravali u PIO fondu da je potvrda uredno poslata na zahtev italijanske sluzbe , italijanska birokratija radi brzinom puza.

(среда, 20. нов 2019, 13:10) - anonymous [нерегистровани]

Balkan

Lepa prica.
Uzivaj u penziji Zorane.Dovoljno si se mucio.