За две године у КЦС 140 трансплантација коштане сржи

Трансплантација матичних ћелија коштани сржи је савремен начин лечења бројних стечених и урођених обољења, а код појединих болести и једини познати облик лечења. За две године рада стерилног блока Одељења за трансплатацију коштане сржи Клиничког центра Србије, урађено је 140 трансплатација.

За одрасле, трансплантације се раде на Војномедицинској академији и Институту за хематологију Клиничког центра Србије, а за децу на Институту за здравствену заштиту мајке и детета.

Начелница Одељења за трансплатацију коштане сржи Клинике за хематологију Клиничког центра Србије професорка докторка Милена Тодоровић Балинт каже да је прослављено две године рада стерилног блока Одељења за трансплантацију коштане сржи.

"Урадили смо преко 140 трансплатација и преко 40 алогених трансплатација, а ове године смо урадили и 55 аутологних трансплатација", истиче докторка Тодоровић Балинт.

Објашњава да аутологна трансплатација значи да је пацијент сам себи донор.

"Код алогених трансплатација, главна индикација је акутна леукемија и ту имамо доноре у породици и у међународном регистру", објашњава докторка.

Каже да стерилни блок има 12 кревета, четири изолационе јединице где се налазе болесници у програму алогене трансплатације.

"Тренутно чека 15 болесника. Ми смо установа која је пре две године почела да ради овај вид трансплатација. Војномедицинска академија, Институт за мајку и дете и Клинички центар Војводине, такође раде", каже докторка Тодоровић Балинт.

Истиче да се у Србији сада могу радити све врсте трансплатација.

"Требало би проширити капацитете. Болесника је све више, као и посттрансплатационих компликација. Имамо и развијену амбуланту за праћене трансплантираних болесника, што је велики допринос раду овог одељења", истиче Милена Тодоровић Балинт.

број коментара 0 Пошаљи коментар