Колико деца знају о својим правима

Деца су по међународном праву посебно осетљива и специфична категорија. Да би заштитили и поштовали њихова права нису довољни уобичајени механизми заштите из области људских права. Зато је не само на Светски дан права детета потребно промовисати вредности и циљеви Конвенције о правима детета како би они постали успешни људи.

Право да буду своји, срећни, да имају слободно време, здравствену заштиту, буду информисани - то су поруке које су поводом Светског дана права детета исписала деца из Маштоленда, дневног боравка за децу са посебним потребама у Врању. Дан ће провести у друштву вршњака из Основне школе "Светозар Марковић".

"Припремили смо пано за школу, постер смо направили. Да истакнемо дружење, игру, певање, љубав", каже Вања Стојнев из Дневног боравка за децу и омладину.

Ненад Стоилковић, ученик ОШ "Светозар Марковић" каже да има право да се школује и na заштиту док не напуни 18 година.

"На пример, кад нас боли зуб имамо право да изађемо са часа, па да идемо кући и код зубара", каже Ђорђе Јовановић, ученик ОШ "Светозар Марковић".

До остваривања свих права детета, посебно деце из осетљивих друштвених група, која живе са инвалидитетом или у сиромаштву, дуг је пут. Битна је толеранција, прихватање различитости, а у Маштоленду истичу важност социјализације.

"Трудимо се да нашу децу укључимо у нормалне друштвене токове, да посећују спортске активности, кафиће, посластичаре, да присуствују приредбама, представама. Имамо лепу сарадњу са вртићима и школама, ту се не види нека разлика јер деца не примећују разлике", каже Јована Петровић, дефектолог.

"Ученици имају знања, како на часовима редовне наставе, тако и на ваннаставним активностима уче. Наставници су едуковани, а сви ми заједно још учимо о правима детета", рекла је Јелена Стојковић Илић, педагог.

У Стратегији превенције и заштите од дискриминације, деца су препозната као друштвена група за коју је већи ризик да буде дискриминисана.

Посебно ромска деца, избеглице, мигранти, деца која живе и раде на улици, она која су жртве насиља, одређеног здравственог стања. Претходних година повећан је број деце ромске националности која остварују право на школовање.

"Сада родитељи сами доводе децу у школу и често их шаљу. Имају супер комуникацију са мном и сарадњу, деца редовно похађају школу", каже Мевлида Демић, педагошки асистент.

И деца мигранти укључена су у школски систем наше земље, у Врању наставу похађају у две основне школе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво