Поруке са обележавања годишњице највишег студентског тела

Пре 10 година, са усвајањем Болоњске декларације, основано је највише студентско тело – Студентска конференција универзитета Србије. Уз деценију постојања, свечаном академијом у Скупштини Београда обележен је и Међународни дан студента.

У Србији се школује око 250.000 академаца. Студентска конференција универзитета Србије већ десет година заступа њихова права.

Председник СКОНУС-а Милан Савић наводи да су ове године радили анкету на свим универзитетима поводом одлива младих који заврше факултет.

"Тренутно су у процесу обраде података које смо прикупили и након тога обратићемо се надлежним институцијама и затражити да заједно можемо да кренемо у решавање тих проблема", каже Савић.

Промовисањем креативности, критичког размишљања, стручности и знања, СКОНУС тежи да допринесе бољој будућности свих студената.

Миистар просвете Младен Шарчевић каже да се стипендије које су предвиђене новим буџетом односе на три нивоа стипендирања.

"Изменом закона о студентском и ученичком стандарду, дефинисали смо стипендије на више нивоа, који већ постоје. Кредити, али и стипендије које се сада добијају по принципу што држава процени да је потребно, дефицитарно, да је напредно, уз чињеницу да је Закон о дуалним студијама нешто што ће врло брзо да заживи", наводи министар.

Брнабић: Влада ће увек поштовати аутономију универзитета

Премијерка Ана Брнабић истиче да Влада не жели да се меша у аутономију универзитета, за коју сматра да је света, и истиче да ће је увек поштовати.

"Али управо због тога је ваша одговорност много већа, зато што управо у тој области ви можете да мењате много више. Наравно и са овим људима овде – са ректорима, проректорима, са деканима факултета. И у тој синергији између вас и надам се у још већој синергији са привредом, приватним сектором, треба да се створи најбоље могуће високо образовање за нашу земљу. Влада је ту да покуша да направи најбоље услове за то", рекла је Брнабићева.

Академци кажу да су пред њима јасни задаци, јер интелектуалац није само образовна већ и морална категорија.

Онима који су допринели раду и промовисању СКОНУС-а уручена су признања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво