Од 16 до 18 часова Београђани не смеју да праве буку, журка мора да се најави

Новом одлуком о кућном реду, коју су недавно усвојили одборници Скупштине Београда, променило се много тога. Поподневни одмор сада траје два сата, и то од 16 до 18 часова, а викендом и дуже.

Према новој градској одлуци, време одмора ће радним данима трајати од 16 до 18 часова, као и од 22 часа до седам сати ујутру. Суботом ће трајати дуже, а недељом и до десет ујутру. 

Оно што свима смета – мајстори, гласна музика, вика, не би смело да се чује за време трајања кућног одмора. Веш-машина и фен могу да буду укључени, али не би требало да праве буку која је већа од 30 децибела ноћу. Током дана та је граница 35 децибела. 

"Контролу спроводе инспектори за заштиту животне средине, преко одређених организација које врше мерење буке", каже Оливера Милутиновић из Секретаријата за комуналне и стамбене послове.

Уколико станарима сметају лупање кломпи, инвалидска колица или плач детета, моћи ће да пријаве буку Комуналној милицији, али они неће моћи да измере јачину буке.

"У овом тренутку, Комунална милиција и Комунална инспекција немају могућност да директно врше мерење, јер немају овлашћења по закону. То могу само непосредним опажањем. Сасвим сам сигурна да плач деце и инвалидска колица која стварају неку буку сигурно нису приоритети за контролу", додала је Оливера Милутиновић.

Према новом кућном реду, веш не сме да се суши на конопцима и на тераси окренутој према улици. Кућни отпад и разни материјали не могу да се остављају у ходницима, већ у заједничким просторијама, уколико се станари договоре. Исто важи и за животиње.

"Уколико неки станари држе животиње у заједничким деловима, у ходнику и слично, то мора бити предмет сагласности скупштине стамбене заједнице и том другом одлуком је прописана апсолутна сагласност власника станова", навела је Оливера Милутиновић.

Свако гласно славље које ће трајати до један сат после поноћи мораће да се најави комшијама два дана раније. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво