Од 16 до 18 часова Београђани не смеју да праве буку, журка мора да се најави

Новом одлуком о кућном реду, коју су недавно усвојили одборници Скупштине Београда, променило се много тога. Поподневни одмор сада траје два сата, и то од 16 до 18 часова, а викендом и дуже.

Према новој градској одлуци, време одмора ће радним данима трајати од 16 до 18 часова, као и од 22 часа до седам сати ујутру. Суботом ће трајати дуже, а недељом и до десет ујутру. 

Оно што свима смета – мајстори, гласна музика, вика, не би смело да се чује за време трајања кућног одмора. Веш-машина и фен могу да буду укључени, али не би требало да праве буку која је већа од 30 децибела ноћу. Током дана та је граница 35 децибела. 

"Контролу спроводе инспектори за заштиту животне средине, преко одређених организација које врше мерење буке", каже Оливера Милутиновић из Секретаријата за комуналне и стамбене послове.

Уколико станарима сметају лупање кломпи, инвалидска колица или плач детета, моћи ће да пријаве буку Комуналној милицији, али они неће моћи да измере јачину буке.

"У овом тренутку, Комунална милиција и Комунална инспекција немају могућност да директно врше мерење, јер немају овлашћења по закону. То могу само непосредним опажањем. Сасвим сам сигурна да плач деце и инвалидска колица која стварају неку буку сигурно нису приоритети за контролу", додала је Оливера Милутиновић.

Према новом кућном реду, веш не сме да се суши на конопцима и на тераси окренутој према улици. Кућни отпад и разни материјали не могу да се остављају у ходницима, већ у заједничким просторијама, уколико се станари договоре. Исто важи и за животиње.

"Уколико неки станари држе животиње у заједничким деловима, у ходнику и слично, то мора бити предмет сагласности скупштине стамбене заједнице и том другом одлуком је прописана апсолутна сагласност власника станова", навела је Оливера Милутиновић.

Свако гласно славље које ће трајати до један сат после поноћи мораће да се најави комшијама два дана раније. 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 20. нов 2019, 09:27) - Beogradjanin [нерегистровани]

Lavež pasa ?

Kako sam shvatio u tekstu piše da od 16 do 18 časova ne sme se čuti ni dečiji plač jer će uslediti kazne.
A pitam Vas gospodo zakonodavci šta ćemo sa lavežima bezbroj pasa,u toku 24 sata po raznim stanovima ?
Ako već sankcionišete dečiji plač, red bi bilo da se to isto uradi i neodgovornim vlasnicima pasa od kojih ne može da se spava ni noću ni danju,pozdrav.

(среда, 20. нов 2019, 00:39) - anonymous [нерегистровани]

plac deteta

molim deco vi mali nemoj da placete zato sto odrasli su zaboravili da su bili mali i da su to isto radili.