Млади у региону одлазе из истог разлога

"Нама је потребно више" – то је заједничка порука младих из Србије, Црне Горе, Северне Македоније, Албаније и Турске, коју су послали са данашње конференције у Београду. Двеста учесника је упоредило праксу и податке о незапослености, сиромаштву и учешћу младих у политичком животу.

Незапосленост и немогућност напредовања у послу и образовању – главни су изазови с којима се суочавају млади из целог региона. У Северној Македонији, то је водећи проблем.

"Младе одлазе јер не могу да нађу посао који ће им пружити бољи стандард живота. Али одлазе и из других разлога. Млади су дужи период запостављени и немају прилике да искажу свој глас и да направе неке промене", наводи Маријан Ицоски из "Млади инфо интернашонал".

Жељу за променама показује веома мали број младих људи. Према подацима, они су недовољно заступљени у свим сферама живота, али најизраженија је у политичкој – осим гласања, имају врло мало искуства у политичком и друштвеном ангажману.

"Највећи проблем је што немамо подстицајно окружење да се млад човек не плаши да се активира, да се не плаши да се укључи, да има механизме кроз које ће то да уради и, наравно, на крају тог ланца имамо институције из којих неће да се чује мук", каже Самедин Ровчанин из Кровне организације младих Србије.

Са сличним проблемима боре се и земље ЕУ.

"Главна обележја тог обесхрабрујућег тренда су недовољне могућности за младе, неповерење у институције и непостојање алата да се допре до младих. Препознајући те проблеме, ЕУ је донела нову стратегију којом би требало да се креирају нове могућности у образовању и на тржишту", истиче Стефен Худолин из Делегације ЕУ у Србији. 

Ана Дивац, из Фондације "Ана и Владе Дивац", истиче да они пре свега треба да схвате свој значај и своју снагу и да почну да мењају оно што им се не свиђа и оно што није добро.

"Ја мислим да од нас старијих могу да добију искуство, али да су они ти који боље виде у будућност", рекла је Ана Дивац.

Јединственог рецепта, поручују учесници, нема. Истичу важност удруживања младих у региону, како би заједно радили на бољем положају своје генерације.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 19. нов 2019, 16:54) - anonymous [нерегистровани]

Mustafa

Ovo treba da bude udarna vest