Брнабић: Проблем заштите вода не решавамо од "нуле" већ од "минуса"

Заштита животне средине јесте једна од најзахтевнијих тема на нашем европском путу и захтева највише улагања, посебно када је реч о квалитету воде, рекла је премијерка Ана Брнабић на седници Скупштине држава чланица Протокола о води и здрављу која се одржава у Београду.

Од укупног броја контролисаних јавних водовода градских насеља у Србији прошле године 61 одсто су били исправни. Најлошији квалитет воде је у Војводини.

Ана Брнабић каже да је држава пре неколико недеља са Европском инвестиционом банком договорила програм од 50 милиона евра од којих је 40 милиона евра кредит, а 10 милиона бесповратни грант.

Како је навела, та средства су намењена за системе водоснабдевања односно водоводе у локалним самоуправама широм Србије – превасходно за замену дотрајалих цеви, старих азбестних као и за смањење губитака на мрежи.

"Нажалост, због немара у протеклим деценијама ми и буквално расипамо воду која је данас на светском нивоу један од највреднијих и најважнијих ресурса", истакла је премијерка.

Нагласила је да у Србији нису ретке локалне самоуправе који имају губитке на водоводној мрежи веће од 60 одсто.

Према њеним речима, овај проблем је почео да се решавама као и у многим другим областима – не од "нуле" већ од "минуса".

"Са Развојном банком Европе договорили смо пројекат вредан две стотине милиона евра само за водоснабдевање и пречишћавање отпадних вода, рекла је Брнабићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво