Оштар протест Епархије због снимања спота на темељима храма у Новом Брду

Епархија рашко-призренска оштро протестује због видео-снимка косовске певачице Албане Азизи на темељима храма Светог Николе у Новом Брду. У саопштењу се изражава дубоко згражавање Епархије над нецивилизованим начином понашања.

Простор тврђаве Новог Брда и њена околина, која укључује и археолошко налазиште храма Светог Николе, по косовским законима је Специјална заштићена зона (СЗЗ) и све активности на том простору законски су регулисане постојећим законом о СЗЗ, наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске.

"Континуирана злоупотреба локације Светог Николе – неовлашћени радови на храму, разне културне и друге манифестације, служење римокатоличке мисе и коначно овај скаредни и неукусни спот, који је снимљен на темељима под којима се налазе више гробова свештеника, монаха и верника, показује да постојеће косовске институције нису адекватно заштитиле ову локацију и да не умеју или неће да брину о културној баштини", истакнуто је на сајту Епархије.

Епархија Рашко-призренска, као један од чланова петочланог Савета за Специјалне заштићене зоне, истиче да има обавезу да што хитније покрене то питање у првом сазиву Савета чим буду именовани нови ресорни косовски министри за културу и просторно планирање.

Чланови Савета су, осим Епархије и косовских министара, и шефови ЕУ канцеларије и Мисије ОЕБС-а.

Додаје се да за снимање спота није тражена дозвола ни Општине ни Српске православне цркве.

Епархија разматра са својим адвокатима могућност подношења кривичне тужбе за нарушавање верских и националних односа и злоупотребу културно-историјских објеката за профане активности које вређају, како се наводи, здрав разум сваког цивилизованог човека.

"О кршењу закона у заштићеној зони Ново Брдо Епархија се већ оглашавала три пута (у јуну и два пута у августу ове године). Нажалост, косовске институције нису ништа учиниле да заштите ову локацију од злоупотреба", закључује се у саопштењу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво