Хоће ли маркети у Србији укинути рад недељом

Само задовољан радник доноси профит. Али како бити задовољан и срећан на послу? Да ли би укидање рада недељом, о чему се у последње време говори, бар од запослених у трговинским ланцима направило задовољне и срећне раднике? У Министарству за рад, запошљавање и социјална питања потврдили су нам да су примили иницијативу крагујевачких синдикалаца да се укине рад недељом.

У већу Савеза самосталних синдиката тврде да је иницијатива крагујевачког Самосталног синдиката део онога на чему се ради већ годину дана, сада само актуелизованa усвајањем закона којим је у Црној Гори забрањен рад маркетима недељом.

Као кључни аргумент понављају да запослени раде прековремено више него што је то прописано Законом о раду, а то није одговарајуће плаћено и да мали број инспектора не може да стане на пут несавесним послодавцима.

"Ми ћемо наставити даље са притисцима, мислимо да то иде у добром правцу. Мислим да ни потрошачи, ни грађани ту неће ништа изгубити и да ћемо са друге стране добити људе који су мотивисанији за рад", каже Зоран Михаиловић, секретар ВССС.

У Унији послодаваца су изненађени да таква иницијатива није најпре званично упућена у Социјално-економски савет које је заједничко тело Владе, синдиката и послодаваца.

"Наш сектор трговине ће се изјашњавати, а онда ћемо тај став једноставно изнети Социјално-економском савету и видети шта је мишљење и Владе и синдиката. Које год се решење примени да буде примењиво на мање-више све трговце", наглашава Небојша Атанацковић из Уније послодаваца.

У Министарству за рад потврђују пријем предлога Самосталног синдиката Крагујевца и кажу да очекују ширу званичну иницијативу, како би она била узета у разматрање.

"Немамо никакав проблем са тим. Све што је бољитак за наше друштво, да ова Влада жели да промени, али кажем да морамо пажљиво да узмемо када дође озбиљна иницијатива биће потребно прво да се анкетирају запослени да ли су они уопште за то, јер то има неких других последица које таква одлука може да повуче сама са собом, а онда тек донети одлуку", наглашава Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Извесно је да одлука неће бити ни брза ни лака. Важну реч, према најавама из ресорног министарства, имаће и запослени у тој области. Можда ће на њихову одлуку утицати и то да ли би се у случају усвајања иницијативе плате смањиле и радницима онемогућило да зараде додатни динар, иако у синдикату тврде да за тако нешто нема бојазни.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво