Прехрамбеној индустрији једва прелазна оцена страних инвеститора

Безбедност хране је једна од две области у којима Србија од прошле године није остварила напредак, оценили су страни инвеститори. У Белој књизи указали су на неусаглашен рад инспекцијских служби, различита тумачења прописа и недоследну анализу ризика. У Министарству пољопривреде кажу да разлога за бојазан нема и да је храна у Србији безбедна.

Прехрамбена индустрија којом се поносимо није се прославила у Белој књизи Савета страних инвеститора. На скали од један до три добила је оцену 1,29.

"Оно о чему ми причамо са министарствима, и Министарством здравља и Министарством пољопривреде и на свим радним групама у којима смо укључени, не иде у правцу тога да је безбедност хране у ризику. Сматрамо да је храна у Србији довољно безбедна", каже Драгана Стикић из Одбора Савета страних инвеститора за храну и пољопривреду.

Проблем је, каже, неуједначен рад инспекција које често различито тумаче одредбе Правилника о декларисању хране, односно о пореклу и саставу производа.

"Не би требало да дође до размимоилажења у било ком проблему што се тиче декларисања хране. Међутим, у пракси се ипак дешавају такви проблеми и мишљења сам да то може врло лако да се превазиђе на тај начин што ћемо издавати експертска упутства", предлаже др Даница Зарић из Института ИХИС Нутриционизам.

Министарство пољопривреде је већ урадило Водич за декларисање са примерима за решавање најчешћих дилема.

"Дешава се на терену да некад имамо криво тумачење од инспектора, посебно код тих назива производа, посебно кад се тражи код неких производа да се наведе земља порекла, мада то није обавеза у складу са прописом. И тада, наравно, Министарство пољопривреде, као једини који има право да даје званично мишљење, то и обави и некад се дешава да су та мишљења у супротности са првобитним мишљењима инспектора", објашњава Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде.

Баш то накнадно тумачење закона може да буде простор за злоупотребе, упозоравају упућени, уз напомену да би било добро да што пре проради Национална референтна лабораторија за контролу безбедности хране.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво