Грађани све спремнији да пријаве дискриминацију

Друштвене групе које су и даље највише дискриминисане су Роми, жене, особе са инвалидитетом и ЛГБТ популација. Истраживање је показало да смо спремнији да препознамо и пријавимо дискриминацију него што смо били раније.

Медвеђа, мала општина на југу Србије, обдарена је природним богатствима. Али више се, кажу, поносе богатством различитости међу људима које их не раздвајају већ уједињују.

"Срби су у апсолутној већини, али ми имамо и Албанце и Роме и Црногорце и управо се тиме и поносимо. Сигуран сам да је Медвеђа пример добре праксе у тим и мултиетничким одностима, с обзиром да то траје вековима имамо и велики број кумстава међу Србима и Албанцима и међу народима", рекао је председник Општине Медвеђа Небојша Арсић.

Зато се Медвеђа, уз Прибој и Аранђеловац сматра општином једнаких шанси за све. Ипак таквих нема много а нетолеранција је у пракси видљива на свим нивоима, каже повереница за равноправност.

"На нашој јавној и политичкој сцени постоји често неразумевање, нетолеранција па често и ниподаштавање неистомишљеника и вређање, а за то не постоји разлог, а чини ми се се да сви проблеми произилазе због тога што ми једни друге недовољно слушамо, и да је то главни усуд овог данашњег доба", навела је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Упозорава на све чешће вршњачко, родно засновано и свако друго насиље, са смртним исходом. Зато је неопходна промену свести друштва, а ту би медији могли да одиграју главну улогу.

"Нисмо још увек прихватили све различитости у друштву и онда је добро када се на једном месту нађу новинари, како из великих медија, тако и из малих који могу и у својим срединама да извештавају о дисркиминацији или о позитивним примерима", навела је Биљана Радуловић, новинарка РТС-а.

Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији сматра да медији имају важну улогу у спречавању дискриминације.

"Важан стуб слободе медија јесте безбедност новинара како би они могли одговорно да извештавају мора се осигурати њихова безбедност и безбедност њихових породица. И зато је неопходно да се успоставе нови механизми њихове заштите", истакао је Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији.

Новинарима који својим извештавањем промовишу равноправност и толеранцију, поводом Међународног дана толеранције, додељене су годишње медијске награде.

Међу награђенима је новинарка РТС-а Биљана Радуловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи