Шекспир у фабричкој хали

Ансамбл суботичког Народног позоришта већ 13 година је подстанар. Њихова зграда се, уз бројне прекиде, реновира од 2007. године, а недостатак новца за амбициозно замишљен пројекат успоравао је радове. Сада је фасада завршена, и у току су радови на централној сцени.

Прашина, влажни зидови, проблематично грејање и неодговарајући мокри чвор, то је окружење некадашње фабричке хале у коме се усавршава позоришно умеће на српском и мађарском језику.

"Будући да се сад ту реновирало, иако то можда не делује тако, овде су услови били знатно гори јер није било грејања. Онда су прве пробе тих година биле у јакнама, зими са капом и рукавицама", рекла је глумица Сања Моравчић.

И поред припрема у трошном подстанарском простору, комади суботичког театра освајају бројне награде на фестивалима.

"Имам утисак да нас ови услови терају да будемо све бољи и бољи. Ја не знам да ли ћемо се ми снаћи у неким бољим условима", испричао је глумац Зоран Бучевац.

Библиотека, фундус и радионице такође су у неадекватном простору некадашње фабрике чипке, а сцена Јадран на којој се играју представе је на другој локацији.

Забрана запошљавања у јавном сектору и одлазак радника на боље плаћене послове донели су проблеме са техничким особљем.

"Техника нам је иста за обе драме и сада онда замислите, а то су најниже плате у позоришту. Они рецимо раде, опремају представу на српском, па онда склоне једну пробу, па ставе за представу на мађарском", навео је Милош Станковић, директор Народног позоришта у Суботици.

Народно позориште у Суботици тренутно је највеће градилиште у култури у Србији.

У изградњу три сцене театра до сада је уложено око милијарду динара, а у Републичком и Покрајинском буџету за следећу годину планирано је око 800 милиона за даље радове.

План је да се прве представе у новој згради позоришта играју 2021. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи