Нова правила паркирања: шта мора да садржи налог о уклањању возила

Доста прашине дигло се око овлашћења Комуналне полиције у саобраћају. Од сада, према Уредби коју је донела Скупштина Београда - налог за уклањање возила мора да садржи податке о патроли, област контроле, тачну локацију и време, односно почетак и крај планиране акције. Грађани имају право жалбе у року од 15 дана.

У случају да возач којег контролише полицајац, затражи налог на увид, полицајац мора да изда прекршајни налог, поднесе пријаву надлежном органу за учињено дело, али и да поднесе захтев за покретање прекршајног поступка.

Грађани ће убудуће имати право да, против решења комуналног полицајца, упуте жалбу Градском већу у року од 15 дана од достављања решења. Нова овлашћења односе се и на надзор и контролу паркирања нарочито бахатих возача. 

Помоћник градоначелника Горан Весић каже да је неколико пута рекао комуналној и саобраћајној полицији да води рачуна о стајању у жутој траци.

"Ту се често дешава да се кочи саобраћај. У Београду би саобраћај био бар 10 до 20 одсто бржи када се не би дозвољавало овима дивљацима да упале четири жмигавца и стоје са стране. То се дешава. Ви добро знате шта се дешава на трамвајским шинама. Тако да ћемо морати да поведемо више реда да би улице биле пропусније", рекао је Весић.

Ако полицајаци уоче непрописно паркирано возило, могу наредити возачу да га одмах уклони. Али га на то од сада могу упозорити и комуналци.

"Сада са овим обавештењем грађанин који се затекне у комуналном прекршају обавештен је на основу чега и због чега ће репресивно бити деловано против њега", рекао је комунали полицајац.

С друге стране, припадници Комуналне полиције учествоваће и у спасилачким акцијама и пружаће помоћ другим органима приликом отклањања последица елементарних и других непогода.

Полицајци ће добијати овлашћења када помоћ угроженима не могу да пруже надлежни градски органи и овлашћене организације.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. нов 2019, 21:52) - Slavko [нерегистровани]

Parkiranje

Previše birokratije, formalnosti i odugovlačenja postupka dovodi do neefikasnosti i bahatnosti u saobraćaju. Vlasnika vozila udarati po džepu, fotografija, sa relevatnim podacima, kazna i evo reda. Ovako nadji vlasnika, pa dokazuj krivicu, pored svih snimaka. Apsurdi u prekršajnom postupku.

(понедељак, 18. нов 2019, 19:41) - anonymous [нерегистровани]

Ukljucite narod

U Austriji a i na zapadu postoji oblik anonimne prijave. Nju moze napraviti svaki gradjanin u zemlji. Dovoljno je da uslika auto koji je u prekrsaju, da podatke o mestu i vremenu, posalje policiji sliku i zavrsen posao. Policija na osnovu registracije salje vlasniku auta kaznu. Rok placanja 14 dana, posle toga duplo, pa posle toga na sud i zaplena stvari. Sto se u nasoj drzavi pregovara sa bahatima. Normalnom coveku ovakav vid kaznjavanja uopste ne smeta, jer ga se ne dotice. 

(понедељак, 18. нов 2019, 15:49) - Ulmer [нерегистровани]

Parkiranje

Naucite barem nesto od nemaca i primenite to.U Nemackoj, ako je vozilo parkirano gde nije dozvoljeno,ceka ga kazna,a ako je parkirano gde ometa saobracaj,ako blokira bilo kakav prolaz itd,nazove se policija,policija pozove slep sluzbu i problem je resen,vlasnik vozila placa kaznu i slep sluzbu.

(понедељак, 18. нов 2019, 15:42) - Vlada [нерегистровани]

Udri po dzepovima, pa da vidis kako svi znaju pravila saobracaja!!!!

Konacno! Zaista je bilo vreme da se preuzme nesto kako bi se vozaci malo disciplinovali i doveli u red. Ja sam takodje vozac, naravno, ali zaista me uhvati muka kada vidim koliko teskoca moze da prouzrokuje jedan bahati vozac, koji bez ikakvog srama i obzira za druge ucesnike u saobracaju ili za pesake, parkira gde mu se hoce i kako mu se hoce! Kazne bi morale da budu mnogo vece pa i do te mere da im se oduzimaju automobili i vozacka dozvola, vec za mesec dva dana bi se svi naucili reda i svi bi parkirali i vozili na takav nacin, da vise nikome nebi bila naplacena kazna ili oduzet auto!

(понедељак, 18. нов 2019, 15:37) - Боки [нерегистровани]

Погрешан приступ

Чим код нас постоји "прво наредити некоме да престане" ви сте у ствари охрабрили некога да чини прекршај.
Значи одлучим да чиним нешто, рачунам на шансу да ме нико неће/ пријавити (ако галамим испред зграде) или видети паркирам и блокирам траку, а онда још ако се појави неко овлашћен да ме санкционише он ће ми изрећи усмену опомену да - у првом случају будем тиши, у другом померим кола...

Превише смо ми дивљи за та упозорења, то увести и практиковати тек када просечан ментални склоп нашег човека постане: па не могу ваљда ја сам да сметам 100 људи?

(понедељак, 18. нов 2019, 13:59) - dipl.agronom [нерегистровани]

tt

Hteli ste reci , komunalna milicija...??

(понедељак, 18. нов 2019, 13:55) - Горан [нерегистровани]

Правила, правила...

Да се и ја једном сложим са оним шта је Весић рекао. Али, док не кренете да склањате разна возила типа Poesche, Jeep, Audi Q5-Q8, BMW X3-X7 и слична, нема ништа од тога.