Нова правила паркирања: шта мора да садржи налог о уклањању возила

Доста прашине дигло се око овлашћења Комуналне полиције у саобраћају. Од сада, према Уредби коју је донела Скупштина Београда - налог за уклањање возила мора да садржи податке о патроли, област контроле, тачну локацију и време, односно почетак и крај планиране акције. Грађани имају право жалбе у року од 15 дана.

У случају да возач којег контролише полицајац, затражи налог на увид, полицајац мора да изда прекршајни налог, поднесе пријаву надлежном органу за учињено дело, али и да поднесе захтев за покретање прекршајног поступка.

Грађани ће убудуће имати право да, против решења комуналног полицајца, упуте жалбу Градском већу у року од 15 дана од достављања решења. Нова овлашћења односе се и на надзор и контролу паркирања нарочито бахатих возача. 

Помоћник градоначелника Горан Весић каже да је неколико пута рекао комуналној и саобраћајној полицији да води рачуна о стајању у жутој траци.

"Ту се често дешава да се кочи саобраћај. У Београду би саобраћај био бар 10 до 20 одсто бржи када се не би дозвољавало овима дивљацима да упале четири жмигавца и стоје са стране. То се дешава. Ви добро знате шта се дешава на трамвајским шинама. Тако да ћемо морати да поведемо више реда да би улице биле пропусније", рекао је Весић.

Ако полицајаци уоче непрописно паркирано возило, могу наредити возачу да га одмах уклони. Али га на то од сада могу упозорити и комуналци.

"Сада са овим обавештењем грађанин који се затекне у комуналном прекршају обавештен је на основу чега и због чега ће репресивно бити деловано против њега", рекао је комунали полицајац.

С друге стране, припадници Комуналне полиције учествоваће и у спасилачким акцијама и пружаће помоћ другим органима приликом отклањања последица елементарних и других непогода.

Полицајци ће добијати овлашћења када помоћ угроженима не могу да пруже надлежни градски органи и овлашћене организације.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво