Бедеми Маглича нису сала за физичко, фотографија може да вас кошта живота

На друштвеним мрежама и порталима у више наврата појавили су се снимци и фотографије малолетника који изводе паркур на бедемима средњовековног града Маглича код Краљева, доводећи тако свој живот у опасност. Бедеми Маглича надвијају се над амбисом високим неколико стотина метара и најмања грешка могла је бити кобна, тврде стручњаци за овај екстремни спорт.

На фотографијама се јасно види како су се дечаци трудили да одрже равнотежу ходајући на највишим кулама Маглича где није дозвољен приступ посетиоцима. Бедеми су обновљени и на њима је омогућено кретање. Куле нису и зато су биле изазовније за младе и несмотрене да покажу своје вештине.

Многи су гледали и спот са Маглича који је настао пре неколико година где професионалци изводе вежбе. Један од њих је Богдан Цветковић, наш најпознатији тренер за паркур који је инструктор и за децу узраста од пет година.

"Нема потребе пети се на неку висину да би се вежбао паркур. Паркур може да буде прилично занимљив и на земљи кроз неку маштовитост и смишљање различитих начина кретања", наводи Богдан Цветковић.

Очевици тврде да су се ови младићи пели на Маглич када није било других посетилаца. Ризик од пада или повреда је, тиме, био већи.

Међу млађим особама које су изводиле те вежбе на бедемима Маглича и притом се фотографисале, према сазнањима РТС-а, није био ниједан тренер нити дугогодишњи и искусни члан Удружења за паркур из Краљева које, иначе, постоји 15 година.

Излагање опасним ситуацијама често код младих 

Непотребно излагање опасним ситуацијама у различитим облицима екстремних спортова, као што су вежбе на Магличу, спада у ризично понашање, тврде психолози. Родитељи који такво понашање уоче код своје деце могу да се обрате за стручну помоћ Саветовалишту за младе. У Краљеву такво саветовалиште постоји од 2014. године када је, отприлике, и паркур прихваћен у овој средини.

"Излагање опасним ситуацијама и ризичним понашањима је врло честа појава код младих и негде се јавља као последица непотпуно развијених когнитивних, социјалних и емоционалних капацитета. Ако се одређено понашање понавља у континуитету, дакле трају одређени временски период, а таква понашања су дезорганизована и слабо контролисана, неопходно је потражити помоћ психолога или психотерапеута", тврди Ивана Билибајкић, психолог у Саветовалишту за младе.

Богдан Цветковић из удружења "Паркур Србија" апеловао је на родитеље да децу доведу код едукованих, образованих тренера, који ће да их упуте како да правилно вежбају паркур.

Прилаз Магличу није ни дозвољен

Ако су и зависници од адреналина, млади могу да га каналишу и на други начин. Да постану витезови, на пример. Маглич је, наиме, место окупљања витезова из целе Србије. Њихове борбе делују безазленије од прескакања бедема над литицом високом неколико стотина метара.

"Што се витешких борби тиче, оне се изводе на за то предвиђеном терену који је посебно ограђен и који се припрема данима. Простор није баш велики, али се потрудимо да то буде безбедно за све оне који дођу на 'Маглич фест'", истиче Игор Тешић, организатор витешког турнира "Маглич фест".

На срећу, до сада нико није настрадао или се повредио. Прилаз Магличу чак није ни дозвољен. Једини висећи мост преко Ибра који се налази на том потезу ка подножју је оштећен. Тако је било током целог лета, али то очигледно није спречавало малолетнике да се пењу на бедеме.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво