Можда вам је лакше да детету гурнете телефон у руке, али то није решење

"Због чега су забринути родитељи у 21. веку" истраживао је и Унивезитет у Мелбурну, а једна од већих брига коју родитељи наводе је емотивни развој и утицај технологије и друштвених мрежа на развој деце. Психолошкиња Бранка Тишма каже да је велики проблем данашње деце - усамљеност.

Родитељи су забринути јер друштвене мреже промовишу, кажу, насиље, исмевање, лајкове и дислајкове, због чега деца имају страх од изопштености из друштва.

Жале се да ни недељни ручак више не може да прође без тешких речи између деце и то због баналних ствари.

Психолошкиња Бранка Тишма каже да је вођење разговора са децом и младима велика вештина.

"Данас деца и млади, као и ми одрасли, заборављамо да причамо, да вербализујемо и да говоримо о ономе што мислимо, што осећамо, што нас повређује, што нас радује", објашњава Тишма.

Каже да са мало речи и мисли посредујемо наш унутрашњи свет и ставове.

"Често се и позитивна и негативна осећања објашњавају смајлићима. Људски говор се своди на једноставне и лако препознатљиве знаке и симболе који заправо не могу да искажу ни делић од онога што човек заиста мисли и осећа", истиче Тишма.

Унутрашњи свет све сиромашнији 

Бранка Тишма је рекла да нам је унутрашњи свет све сиромашнији, да је све мање емоција и да се све своди на задовољавање потреба.

"Дечји свет је много сиромашнији, што се види у свакодневној комуникацији. Говор деце је као СМС порука. Почињу да говоре ситуационо. Морате да знате околности у којима се налазе", каже психолошкиња.

Истиче да је велики проблем данашње деце усамљеност јер им друштво праве телефони, игрице и интернет комуникација.

"Док то раде, они су сами, чак и у просторији где има много људи. Они се потпуно искључе. Када врате поглед, апсолутно не знају о чему је било речи и не могу да се укључе у комуникацију", каже Тишма.

Упозорава да одрасли често гурну деци телефон у руке или укључе телевизор да би могли нешто да обаве.

"Родитељи губе однос у којем се ствара нешто што није само размена мисли него и подршка, љубав, познавање и моћ утицаја на дете. Развија се тај емотивни однос у којем дете прихвата да се одрекне телефона или телевизора и тако почињемо да постављамо границе", каже Бранка Тишма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво