Какве промене доноси нови Закон о извршењу

Од нове године ступа на снагу нови Закон о извршењу и обезбеђењу, а најважније измене односе се на то да власник непокретности неће остати без стана због комуналног дуга мањег од 5.000 евра, а смањен је и проценат потраживања преко плата и пензија.

Председница организационе јединице Београд Коморе јавних извршитеља Снежана Петровић наводи да се највећа измена у закону тичу саме непокретности.

"Ниједна непокретност која је једна једина, ако је у питању извршни дужник и власник те непокретности, не може бити продата за дуг који је нижи од 5.000 евра", објаснила је Петровићева.

Додала је да је пет година извршитељка и да у својој пракси није имала такав случај да је нека непокретност продата за комунални дуг.

Друга важна измена тиче се спровођења извршења преко плате и пензије.

"До сада смо имали законску претпоставку да се спроводи на плати до две трећине, односно једне половине у зависности од тога колики је приход тог извршног дужника или колико је његова плата већ оптерећена", рекла је Петровићева.

Указала је да је новим Законом то промењено и да се преполовило.

"Оно што је било две трећине је прешло на једну половину, а оно што је било једна половина на једну четвртину плате", нагласила је Петровићева.

Додала је да се код пензија отишло четири корака даље.

"Оно што је било две трећине је сада једна половина, половина се претворила на четвртину, а код најнижих, код минималних пензија заиста се водило рачуна о потребама пензионера јер су они најстарији па и наугроженији, на једну десетину", рекла је Петровићева.

Редослед код наплата су трошкови, камата, па главни дуг - и то остаје исто.

"Водите поступак годину, две, пет, некад и десет година и то су парнични трошкови на пример и то се нагомила... Следећи трошкови су судска такса на подношење предлога и на одлуку, а на крају долазе трошкови извршног поступка", навела је Петровићева.

Све постаје електронско, па и јавно надметање за продају и аукција, а Петровићева је указала на то да је Министартво правде належно за тај део.

"Свако ко буде желео да приступи куповини непокретности на јавном надметању добијаће посебну врсту апликације са одређеном шифром и све до тренутка док се не прогласи најбољи понуђач неће се знати ко је под којом шифром", рекала је Петровићева.

Истакла је да је то одлично, јер ће отклонити све недоумице и непријатности које се дешавају на јавним продајама.

"Ми на то не можемо да утичемо. Ви сад имате организоване групе људи који долазе, тачно се појављују исти купци који нам купују. Сад ће се то отклонити", закључила је Петровићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво