Подршка ЕУ српским студентима

За финансирање нових пројеката "Темпус" програма у Србији, ЕУ издваја 6,3 милиона евра. Високошколске институције у Србији могу да конкуришу за три програма који су посвећени организовању заједничких мастер и докторских студија.

Високошколске институције у Србији могу да конкуришу за три програма Европске уније. Сваки на свој начин подржава реформу високог образовања и размену студената.

Од ове године, пажња се посвећује и организовању заједничких мастер и докторских студија. У једном таквом пројекту учествоваће Универзитет у Београду.

За финансирање нових пројеката "Темпус" програма у Србији, Европска унија издваја 6,3 милиона евра. Кроз програме "Еразмус мундус", обезбеђено је 12 милиона евра за земље Западног Балкана, а акценат је стављен на пројекте за финансирање мрежа размене студената.

"Можемо очекивати да много више студента добије стипендију него прошле године. А бројеви нису мали, ради се о преко 200 студената који су користили овај вид стипендије", рекла је Марија Филиповић Ожеговић, једна од ангажованих на "Темпус" пројекту.

Србија на тим пројектима сарађује осам година. Тренутно учествује у 13 пројеката посвећених високом образовању, а у шест је кординатор програма.

Антоанела Ђорђио, такође учесник у пројекту "Темпус" каже да, када се ради о броју пројеката које реализује, Србија спада у једну од земаља која оставарује најбоље резултате и то одмах иза Русије.

За Србију важна спољна подршка 

"А када упоредите Русију и Србију и број универзитета, Србија има најбољи учинак у сарадњи међу универзитетима. У оквиру "Темпус" програма Србија добија највише средстава, и надамо се да ће тако и остати", наглашава Ђорђио.

Министар просвете, Жарко Обрадовић истиче да је та врста спољне подршке јако важна.

"У ситуацији када се налазимо у економским тешкоћама и када немамо новца, спољна подршка је јако важна. Докле год не будемо земља кандидат за члана Европске уније и будемо у могућности да користимо фондове Европске уније, оваква помоћ је јако драгоцена", наводи Обрадовић.

Програми треба да учине систем високог образовања флексибилнијим, да укључе све чланице болоњског процеса, да у њему студенти буду партнери и да обезбеде већу мобилност и академаца и професора.

Међу најважнијим програмима су стварање националог оквира квалификација и интегрисани универзитет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво