Живот нема резервни део

У ланчаном судару на Газели повређена је беба. У околини Ниша погинула је жена. Код Сврљига се преврнуо трактор и убио 24-годишњака, а други је страдао када му је аутомобил слетео са пута Крушевац–Ражањ. И то није крај списка страдалих у саобраћају на данашњи дан, Међународни дан жртава саобраћајних несрећа.

Пре две деценије, због неприлагођене брзине на путу, певач Игор Лазић изгубио је троје пријатеља. Неколико година касније и отац му је страдао, као пешак. Од тада, каже, другачије гледа на свет. Учествује у кампањама за безбедност саобраћаја, а у овогодишњој вожњи, која је кроз Београд пронела поруку "Живот нема резервни део", подсетио је на важност поштовања прописа.

"То те погоди као гром из ведра неба и даље у свом животу се потпуно преокренеш. Не дозвољавам никоме да ме вози брзо у колима, увек сугеришем другима да се везују", прича Лазић.

Од почетка године на путевима у Србији изгубљено је више од 470 живота, а готово 17 хиљада особа је повређено.

С јесени расте ризик за пешаке и возаче пољопривредних машина.

Директорка Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић наводи да су јесењи месеци врло карактеристични по томе што имају смањене услове за безбедну вожњу и за безбедно учешће у соабраћају – због кише, честе магле, влажних коловоза.

Самим тим је повећан ризик од настанка саобраћајних незгода, указује Милошевићева.

Начелник Саобраћајне полиције Небојша Арсов наводи да су најчешћи узроци саобраћајних несрећа брзина и коришћење алкохола.

"Када су у питању последице, то је пре свега некоришћење сигурносног појаса и непрописно превожење деце", каже Арсов.

Удеси водећи узрок смрти младих 

Првак Србије за воланом Душан Борковић савете даје младима, код којих је страдање у саобраћајним несрећама водећи узрок смрти.

Младима, истиче, треба свакодневно причати да када седну у аутомобил, стварно и возе, да буду фокусирани у возилу.

"Кажу – нисам користио мобилни телефон, али су вам мисли не знам где, то је већ довољно опасно", упозорава Борковић.

Поручује младим возачима да не возе пијани, да се увек вежу и да ако желе да возе брзо, да иду на тркачку стазу.

Сваких шест секунди у свету се догоди једна саобраћајна несрећа, а на свака два минута у њима троје младих изгуби живот.

На путевима годишње погине више од милион и по људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво