Како се у Крагујевцу уништава опасна и застарела муниција

По узору на Швајцарску и Немачку у Техничко-ремонтном заводу Крагујевац уништава се муниција коју је Министарство одбране прогласило опасном, вишком или застарелом. У нове објекте Влада Србије, НАТО, поверилачки фонд и Завод Крагујевац уложили су два милиона 740 хиљада евра.

У два нова постројења свакодневно се ради на ремонту, растављању, модернизацији и одржавању миниције. Посао је под сталним ризиком од пожара и експлозија, па је безбедност била приоритет у градњи објекта.

"Сама чињеница да је армирани бетонски зид дебљине више од 60 центиметара довољно добро указује да су лица безбедна. Наравно, од ових осам армирано-бетонских боксева на нивоу радионице постоји један специјални бокс пројектован тако да издржи притисак до осам бара", истиче потпуковник Расим Ћириковић, директор ТРЗ Крагујевац.

Све је пројектовано, кажу, тако да се максимално смањи ризик и спечи инцидент какав се десио 2017. када су страдале четири особе.

"Да би избегли компликације у нивоу заштите електричне опреме ми смо се определили за преправку свих уређаја и опреме на хидраулику и пнеуматику. Наша опрема је на хидраулични или пнеуматски погон, извршни елементи и агрегати који покрећу хидраулику су смештени ван погона", наводи дипломинарни инжењер Милан Павловић.

Предвиђено је да се у овом објекту уништи око 1.300 тона муниције.

То је једино постројење у региону које ради на планском уништавању застареле муниције. Земље у окружењу препознале су потребу за процесуирањем вишкова сопствених убојних средстава. Зато у наредном периоду из Завода очекују склапање уговора са земљама из региона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво