Николи је математика мисаони експеримент

За разлику од бројних ученика - такмичара Математичке гимназије који студирају у иностранству, Никола Велов је остао у Србији. Студент је Математичког факултета Универзитета у Београду. Средњошколска такмичења је заменио студентским - и наставио да ниже медаље.

Низу средњошколских медаља Никола је додао и сребрну и златну са Међународних математичких такмичења за студенте универзитета. Сматра да није погрешио што је одабрао Математички факултет.

Добри резултати, каже, леже и у томе што за бављење математиком нису потребне ни лабораторија ни опрема.

Никола Велов, студент Математичког факултета Универзитета у Београду каже да је математика егзактна наука.

Према његовим речима, неко би можда због тога рекао чак и нека врста филозофије где су све у суштини мисаони експерименти.

"Ви размишљате о нечему и само вашим мислима показујете да је нешто тачно. Због тога за математику буквално само треба да имате жељу да размишљате, да имате папир и оловку да запишете. Чак и то није увек потребно. Зависи. Ако има нешто сликовито - треба да се нацрта, а некад може све да се замисли у глави", каже Велов.

Иде испред своје генерације, па ће у овој академској години полагати испите и из треће и из четврте године студија.

"Узео сам максималних 90 ЕСПБ-ова. И прошле године сам унапред дао неке испите из треће, па сам могао да узмем ове године из четврте. Па сада морам да учим. Нема везе колико имате тих медаља - ипак постоји нешто што не знате. Математика је просто огромна област и не само што је огромна област, него је и јако тешка област. И никад не можете да знате све", каже Велов.

Активан је на Математичком институту, установи са којом је потписао уговор када је завршио гимназију. Одржао је и прва предавања.

"Јако је леп осећај када видите да постоји још људи у Србији којима је интересантно то што ви причате. У математици што даље одете, то вас мањи број људи разуме", каже математичар.

Никола остаје у Србији. И објашњава - ако може да научи овде оно што га интересује, не види разлог зашто би одлазио из земље.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. нов 2019, 09:02) - anonymous [нерегистровани]

Честитки до Никола

Честитки Никола !!! Успесите да се множат !!! Горди сме на тебе и ние од Македонија !!!

(недеља, 17. нов 2019, 23:07) - anonymous [нерегистровани]

Divno.

Blago majci koja ga rodila.

(недеља, 17. нов 2019, 17:48) - anonymous [нерегистровани]

Cestitam

Cestitam ovom dobrom momku za uspeh i zelim mu sve najbolje. Samo napred.