Николи је математика мисаони експеримент

За разлику од бројних ученика - такмичара Математичке гимназије који студирају у иностранству, Никола Велов је остао у Србији. Студент је Математичког факултета Универзитета у Београду. Средњошколска такмичења је заменио студентским - и наставио да ниже медаље.

Низу средњошколских медаља Никола је додао и сребрну и златну са Међународних математичких такмичења за студенте универзитета. Сматра да није погрешио што је одабрао Математички факултет.

Добри резултати, каже, леже и у томе што за бављење математиком нису потребне ни лабораторија ни опрема.

Никола Велов, студент Математичког факултета Универзитета у Београду каже да је математика егзактна наука.

Према његовим речима, неко би можда због тога рекао чак и нека врста филозофије где су све у суштини мисаони експерименти.

"Ви размишљате о нечему и само вашим мислима показујете да је нешто тачно. Због тога за математику буквално само треба да имате жељу да размишљате, да имате папир и оловку да запишете. Чак и то није увек потребно. Зависи. Ако има нешто сликовито - треба да се нацрта, а некад може све да се замисли у глави", каже Велов.

Иде испред своје генерације, па ће у овој академској години полагати испите и из треће и из четврте године студија.

"Узео сам максималних 90 ЕСПБ-ова. И прошле године сам унапред дао неке испите из треће, па сам могао да узмем ове године из четврте. Па сада морам да учим. Нема везе колико имате тих медаља - ипак постоји нешто што не знате. Математика је просто огромна област и не само што је огромна област, него је и јако тешка област. И никад не можете да знате све", каже Велов.

Активан је на Математичком институту, установи са којом је потписао уговор када је завршио гимназију. Одржао је и прва предавања.

"Јако је леп осећај када видите да постоји још људи у Србији којима је интересантно то што ви причате. У математици што даље одете, то вас мањи број људи разуме", каже математичар.

Никола остаје у Србији. И објашњава - ако може да научи овде оно што га интересује, не види разлог зашто би одлазио из земље.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво