Италијански адвокат: Бранићу пред судом српске жртве НАТО-а

Италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља најавио је да ће, заједно са српским колегом Срђаном Алексићем, пред правосудним органима бранити српске жртве НАТО бомбардовања 1999. године.

Фјоре Тартаља је рекао за Вечерње новости да су нашли "савршен споразум" – професионални и пријатељски.

"Мој колега из Србије и ја одлучили смо да се заједнички суочимо са трагичном реалношћу да и после 20 година од агресије НАТО-а на вашу земљу, број људи који умире од последица бомбардовања пројектилима с осиромашеним уранијумом, непрекидно расте", рекао је Тартаља.

Тај лист подсећа да је адвокат Алексић из Ниша, с којим Тартаља најављује сарадњу, своју битку почео још 2008. године, као заступник ратних војних ветерана, а потом и сакупљањем доказног материјала из медицинске документације о жртвама и оболелима од последица бомбардовања 1999. године.

"Имамо исту судбину, овде у Италији су оболели или преминули италијански војници који су били у мисији на Косову и у БиХ, а грађани Србије су бомбардовани и у многим подручјима умиру од последица тог чина", истиче Тартаља.

Он каже и да је уверен да је споразум са Алексићем заснован на истинској вољи да издрже у дуготрајном и тешком процесу који их обојицу очекује.

"Знам то из искуства, јер у Италији водим битку за истину о жртвама осиромашеног уранијума већ 20 година, имам 138 извршних пресуда на разним нивоима и у различитим правосудним органима. Нажалост, до сада је број преминулих 370, а оболелих са доказаним узрочницима око 8.000", каже италијански адвокат.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво