Софистицирана дискриминација на тржишту рада

Послодавци су перфиднији него што су били, а говор мржње је "на ивици", рекла је за РТС повереница Бранкица Јанковић говорећи о дискриминацији. Најугроженији су Роми, жене, особе са интелектуалним потешкоћама, ЛГБТ заједница и сиромашни.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да то што се о толеранцији говори показује да је она у темељу наших вредности, али и да је пречести говор о њој знак да нисмо достигли степен толеранције какав треба да постоји.

Деца се, истиче, не рађају толерантна, већ треба да им будемо узор.

"Често се са друштвене и политичке сцене шаљу поруке које деца не би требало да примају. Пречесто је у јавном говору присутно и етикетирање људи због политичке и разних других припадности, вређања, сексистичке, мизогене изјаве, посебно према женама у јавној сфери", рекла је повереница.

Две трећине грађана ипак препознаје дискриминацију као проблем и схватају да је то неравноправан третман на основу личног својства.

Дискриминација је највећа на тржишту рада, следе социјална заштита, здравствена заштита, образовање, павосуђе и медији.

Перфиднији послодавци 

Јанковићева каже и да су послодавци "перфиднији", те не питају више као некада кандидаткиње за посао да ли планирају породицу.

"Послодавци су научили да не постављају то питање, много су перфиднији, а говор мржње није класичан, већ је на ивици. На тржишту рада су софистицирани видови дискриминације", рекла је Јанковићева.

Наводи да сада жену након повратка са породиљског ставе на радно место нижег ранга, мање плаћено.

Такође, радници старији од 55 година теже долазе за посла јер их не виде као некога са много искуства већ као терет.

"Не можете да напредујете због година, немате посао јер нисте члан странке, добијете отказ због здравственог стања", наводи Јанковићева неке од примера дискриминације на тржишту рада.

Мали број људи пријави дискриминацију

Иако је истраживање показало да две трећине грађана препозна проблем, мало њих га пријави јер се плаше виктимизације и губитка посла.

"Много тога је урађено, али грађани нису довољно охрабрени да пријаве дискриминацију. Постоји бесплатна заштита од дискриминације, а 90 одсто поступања по нашим препорукама буде у корист оних који су пријавили дискриминацију", истакла је Јанковићева.

Истраживање је показало да се као најугроженији препознају Роми, жене, особе са интелектуалним потешкоћама, ЛГБТ заједница и сиромашни.

Медији су препознати као један од најважнијих актера за подстицање дискриминације, али и за њено елиминисање, следе политичке странке.

Грађани, иначе, желе највише информација у медијима да чују о дискриминацији сиромашних, закључила је Јанковићева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво