Како је Зоран Христић "чуо" филмове

Поводом смрти прослављеног композитора Зорана Христића у Галерији РТС-а одржан је комеморативни скуп. Компоновао је музику за више од шездесет филмова и за многе позоришне представе и био уредник музичких редакција нашег радија и телевизије.

"Композитор гледа филм када је готов и онда мора да га чује. Дали су ми инструмент и ја како сам то пипнуо знао сам да је то музика за Хасанагиницу, за филм", говорио је Зоран Христић.

И тако је знао и у ноте увио више од шездесет филмова, попут Чувара плаже у зимском периоду и Варљивог лета ‘68, као и многе позоришне представе. Због начина на који је радио и какав је био, уз његово име најчешће се изговара реч "вечност".

"Ми нисмо дошли ниоткуда, и не можемо отићи у ништа", рекао је уметник на фрули Бора Дугић опраштајући се од Христића.

"Све религије овога света уче да је људска душа константа и да је она по природи неуништива. Ако је ово ипак само нада, бар смо сигурни да она последња умире", додао је Дугић.

Диригент Бојан Суђић истакао је да је Зоран Христић био је један од најособенијих ликова музичког и политичког Београда.

"Прави шмекер старог кова, оног који се више не производи. Није робовао конвенцијама, био је свој и оригиналан. Био је бритак, оштроуман, духовит, а опет веома топао и драг пријатељ, који је умео да похвали из срца и загреје душу", навео је Суђић.

Зоран Христић биће сахрањен 16. новембра у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи