Опроштај од Петрућија, бриљантног имитатора

У Каменој сали Радио Београда одржана је комеморација поводом смрти Бранислава Петрушевића Петрућија, дугогодишњег сарадника Радио Београда 202 и чувеног члана "Индексовог радио позоришта".

Бранислав Петрушевић Петрући преминуо је у 66. години. Сахрањен је данас, на Новом гробљу у Београду. У Каменој сали Радио Београда одржана је комеморација.

Петрући је на Радију 202 својевремено постојала рубрика "Сатирикон" у којој је интерпретирао афоризме Радивоја Бојичића.

"Петрућијев глас постао је вокс попули, оно што би он рекао препричавало би се све до увече. Многи чије је ликове имитирао, а дела исмевао данас ће бити заборављени, сећамо их се само као Петрућијевих имитација", рекао је Бојичић.

Са својим колегама и пријатељима реализовао је Индексово радио позориште, на Радију 202, које је касније преточено у позоришну представу.

Драгољуб Љубичић Мићко је на комеморацији рекао да је Петрући био "бриљантан имитатор", аутентичног хумора.

"Ми се не опраштамо само од њега већ од читавог низа ликова које је подарио. Његов хумор је аутентичан, није био имитација било чијег хумора. Највише је волео да насмеје људе и у томе је успевао", рекао је Љубичић.

Биографија Бранислава Петрушевића 

Бранислав Петрушевић је рођен 1955. године. Каријеру је започео на Радију. На Првом програму Радио Београда био је сарадник у емисијама Време спорта и разоноде и Радио спорт.

Године 1984. глумио је у филму Мољац, у режији Миће Милошевића. У марту ове године, обележио је 40 година рада и том приликом у Комбанк дворани извео је шоу Времеплов.

Када је реч о представама, његову представу Избори, јер сте ви то тражили, одиграну сто пута, видело је 85.000 гледалаца.

Био је ангажован и у представама Три прасета, Компликовани пренос, Исус се враћа кући

Велику популарност стекао је улогама у Индексовом позоришту са представама Тамо далеко је сунце, Источно од Рајха, За шаку гласова, Свет или ништа, Не остављај ме самог док химна свира...

Као члан Индексовог позоришта добио је Оскар популарности. 

Позната је и његова улога у трећем делу филма Хајде да се волимо 1990. године, у режији Александра Ђорђевића, који је погледало око пет милиона људи.

Бранислав је завршио Факултет организационих наука у Београду. 

У Електронско-рачунарском центру РТС-а био је запослен до 2003. године. 

Иначе, надимак Петрући, Бранислав је добио током рада у Радио Београду, где је једном приликом изјавио како би волео да буде глумац у Америци. Колеге су се нашалиле рекавши да би могао бити англосаксонски или италијански глумац, "нешто као Петрући Бренћи".

Надимак који је тада добио, остао је уз њега током целе каријере.

Бранислав је био ожењен има два сина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво