Деценија без патријарха Павла – његове поруке живе у народу

Навршило се десет година од смрти највољенијег српског патријарха. Његова светост патријарх Павле био је 44. наследник трона Саве Немањића. У Метохији и на Косову богослужио је 34 лета. Данас ће се у храмовима СПЦ служити парастос.

Многобројни поштоваоци радо се сећају лика и дела патријарха Павла и његових Беседа за наук.

Његова светост патријарх српски Павле памти се као човек мира и поштовања међу људима, ма које вере били. Тако је по устоличењу приликом првог боравка у Дреници у Девичу, једном од омиљених манастира у Метохији, поручио: "Мир, слога, братство, правда и онда ће Бог бити с нама, цар мира, па ћемо моћи одолети и ми сви људи добре воље свему ономе што није добро."

На северу Косова некадашњем епископу рашко-призренском, подигнут је споменик у Лепосавићу.

Бронзана фигура Његове светости патријарха Павла као да благосиља вернике и добронамернике у порти Храма Светог Василија Острошког.

"Младом академском вајару Миленку Баловићу из Рашке био је поверен задатак. Дуго је трајала израда, и ево – монументални споменик", каже протојереј-ставрофор Миломир Влашковић, старешина храма Светог Василија Острошког у Лепосавићу.

У власништву Библиотеке Патријаршије Српске православне цркве је колекција од 10.000 књига патријарха Павла. Већину чине оне које су аутори и издавачи посветили Његовој светости.

"Реч је о истинској библиотеци која је укључивала целокупну историју књиге свих народа на мноштво језика", каже Његово преосвештенство Давид, владика Епархије крушевачке.

Издавачки фонд Архиепископије београдско-карловачке објавио је Сабрана дела и малу религиозну библиотеку омиљеног патријарха који је био изузетно посвећен косовско-метохијским светињама.

"Био сам 34 године на Косову па знам те прилике и неприлике које су и онда имали и сада порушене цркве. Знам у Ђаковици и редом. Надам се да ће ипак и у свету доћи до тога да је то једна општа вредност коју треба да сачувамо за Европу и за будуће генерације", говорио је патријарх Павле.

Својеврсно сведочанство о уништавању српске прошлости јесте и Зборник годишњих извештаја некадашњег епископа, његове светости Павла – Распето Косово.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво