Профил убице жене – жељан контроле, пун мржње и ретко се каје

За последњих десет година у Србији је убијено више од 320 жена, а више од 400 деце остало је без једног или оба родитеља. Само ове године у породичном насиљу живот је изгубило 28 жена. Зато организације које се баве заштитом жена траже да се уведе посебно кривично дело за убиство жене.

Рођен и живи у граду, без сталног запослења, у браку је или ванбрачној заједници са двоје деце. Најчешће није осуђиван и има поремећаје у структури личности – то је профил убице жена до кога је истраживањем дошло неколико организација у Србији. Убиству углавном претходи дугогодишње насиље, а окидач је тренутак у ком се жртва одважи да оде.

Невена Петрушић из Женског истраживачког центра за едукацију и комуникацију каже да потреба да насилници контролишу своје партнерке, жене, супруге се препознаје као модел као и да жену доживљавају као сопствено власништво.

Од почетка године насиље је пријавила 3.651 жена, а претпоставља се да је много више оних које то нису учиниле. А и када пријаве насилника, дешава се да одговор инстутиција изостане.

Петрушићева истиче да предрасуде постоје управо код представника органа који учествују у поступку што, како напомиње, опредељује и само поступање и да на томе треба радити.

Искорак је направљен Законом о спречавању насиља у породици 2017. године. Само ове године изречено је више од 23.000 хитних мера исељења из стана или забране приласка жртви, али ни то није била довољна препрека насилницима.

"У првих 10 месеци ове године у 11 случајева убистава коришћен је нож, у шест физичка снага, у три пиштољ, у два ловачка пушка, док су по једанпут употребљени бензин, ашов, дрвени маљ и оштар предмет", наводи државна секретарка у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић.

Због специфичних односа жртве и насилника, као и мотива лишавања живота, организације које се баве заштитом жена траже да се њихово убиство третира као посебно кривично дело –фемицид.

Према речима Косане Бекер из "Фем Плаца", у корену фемицида је мржња према женама, жеља за контролом, патријархални менталитет који мушкарцима даје право да мисле су жене њихово власништво и да могу да их убију.

"Ми бисмо волели да то буде посебно кривично дело како се не би десило да неко убије жену после вишегодишњег насиља и да добије казну затвора седам година као што је сада случај", додаје Бекерова.

У разговору са убицама истраживачи су утврдили да се они по правилу не кају због кривичног дела и да за насилничко понашање криве управо жене.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво