Закон о несталим бебама у парламенту, има ли наде за родитеље

Скупштински одбор за правосуђе заказао је јавно слушање поводом Предлога закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији. На расправу заказану за 28. новембар није позвана Београдска група родитеља несталих беба, као ни неке друге организације које се 17 година баве тим питањем.

После година чекања предлог закона о несталим бебама је у Скупштини, али не улива наду родитељима који деценијама трагају за истином.

"Ми тражимо његово повлачење, он нас неће довести до наше деце", каже Мирјана Новокмет из Београдске групе родитеља.

Из ресорног министарства подсећају - Нацрт закона био је на јавној расправи три године и као предлог упућен је Скупштини 2016. Из процедуре је повучен по формирању нове Владе која је додала два амандмана како би се унапредио текст закона.

"Подсећамо да је Савет Европе дао мишљење о Нацрту закона, а затим и позитивну оцену након што је текст усклађен са препорукама тог тела. Потребно је имати у виду и да је последња верзија текста закона додатно усаглашена са предлозима родитеља и невладине орагнизације Јуком", наводи Министарство правде.

Катарина Голубовић из Јукома каже да је пристајање на било какаве амандмане на овакав предлог закона у супротности са мишљењима овде окупљених удружења.

"Може ли неко да разуме патњу и бол родитеља за дететом које сада има 30, 40 и 50 година. Мртво доказ, живо доказ где је, са крајњим епилогом ДНК анализом. Нећу то да остављам потомцима у наслеђе и нећу да ми судија по срамном Закону по члану 21 каже да не може да се утврди статус мог детета и да ми за то изда решења", каже Радојка Пантелић из Београдске групе родитеља.

У члану 21 предлога Закона пише:

Ако не могу да се утврде чињенице које објашњавају шта се са несталим новорођеним дететом догодило, суд решењем констатује да не може да се утврди статус несталог новорођеног детета. Суд је дужан да одреди који орган, организација или установа је одговорна за нестанак новорођеног детета.

Поступке ће, кажу у Министарству правде, водити специјално обучене судије.

"Они успостављају механизме да чисто ту правну причу формално затворе да донесу неке своје одлуке и кажу, ево ми смо урадили и иде се на ту накнаду штете без било какаве могућности да се утврди истина", каже Саво Манојловић из Удружења за заштиту уставности и законитости

Адвокат Данило Ћурчић каже да се под рефлекторима јавности треба утврђивати оно што се заиста дешавало.

"Ми имамо један велики проблем везан за застарелост, ограничење у виду немогућности кривичног гоњења у неким случајевима", истакао је Ћурчић. 

Београдска група родитеља се нада да ће до краја новембра ипак добити позив за јавно слушање о Закону.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. нов 2019, 09:02) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

Има ли наде за родитеље?

Има наде ако се притисну сви они који су били на руководећим местима у то време. Од бабица, медицинских сестара, гинеколога, директора болница до команданата полиције и секретара комитета у свакој општини. Сви су они били повезани и зато тај проблем није никада решен. Половина њих је још увек у животу. Њихови комунистички унучићи су сада на власти и зато нема резултата.

(четвртак, 14. нов 2019, 05:50) - anonymous [нерегистровани]

Zastarelost

Nije nista zastarelo dok su babice zive. Ne mogu ni one cutati vecno. Progovorice one.