За државу је најбоље да улаже у децу

Свет и Србија обележавају три деценије од усвајања Конвенције о правима деце. Сутра ће на концерту у Центу „Сава“ наступати хор „Колибри“ и светски познати музичари Немања Радуловић и Стефан Миленковић. Концерт организују Уницеф и РТС, а приход од продаје карата намењен је предшколском образовању и васпитању.

Ређина де Доминичис, директорка канцеларије Уницефа у Србији, каже да је улагање у предшколско образовање најбоља инвестиција за сваку државу.

„То су године у којима деца развијају социјалну и емоционалну интелигенцију. 'Године узлета' нови је програм предшколског образовања Владе Србије који подржава Уницеф, где деца кроз игру уче животне вештине. Уверили смо се да има веома добре резултате. Ми ћемо подржати тај програм до 2022. Биће примењен у целој земљи, а Уницеф ће подржати обуку васпитача“, наводи Де Доминичис.

Три деценије од доношења Конвенције о правима деце, можемо ли рећи да је испунила циљеве и очекивања?

Донела је много добог широм света. Када је Конвенција усвојена 1989. године срушен је Берлински зид, срушен апартхејд, политичко окружење било је другачије.

Данас имамо сасвим друге изазове – промену климе, огромне миграције, четврту индустријску револуцију, а то утиче на наше животе и доноси нове могућности и нове изазове. Све то погађа децу. Државе и даље имају обавезу да у светлу Конвенције, раде у најбољем интересу деце.

Да ли можемо бити задовољни оним што је Србија постигла на плану реализације, односно спровођења Конвенције о правима деце и какве су препоруке Србији?

Србија спроводи реформе у складу са препорукама Конвенције, посебно оним које се односе на квалитет инклузивног образовања и мислим да треба да настави тим путем.

Питање превенције насиља, такође је високо у препорукама како да радимо више да заштитимо децу од сваке врсте злоставаљања и насиља.

Рекла бих да је деинституционализација коју је држава започела, уз развој хранитељства, као начин заштите деце која нису имала срећу да живе у породици, такође приоритет.

Желела бих да поменем и оне најугроженије групе, посебно Роме и децу с инвалидитетом која би требало да буду приоритет.

број коментара 0 Пошаљи коментар