Суша и слаба механизација угрозили сетву у топличком крају

Док је у већем делу Србије јесења сетва завршена или при крају, у Топличком округу још није ни почела. Разлог је суша и слаба механизација. Неизвесно је колико ће од планираних дванаест и по хиљада хектара бити засејано.

Затишје на плодним топличким ораницама и даље траје. Ору само они пољопривредници са нешто јачим тракторима, али и њима тешко иде. Петнаестак, двадесет литара кише прошле недеље, недовољно је, кажу ратари, након скоро петомесечног периода без падавина.

Никола Стаменковић из Глашинца жали се да је земља сува. Још мало да је кише било, а надамо се, најављују кишу, толико да бар нешто може да се изоре", каже Стаменковић.

Небојша Михајловић из Пејковца рекао је да покушава, али безуспешно, јер нема тешку тањирачу нити тешку механизацију.

Зоран Младеновић каже да неме мира да седи кући, док пролазе готово сви рокови за јесењу сетву. "Мислим да је ово први пут да се сеје после Митровдана", наглашава Младеновић.

Пољопривредници у овом делу Србије нису успели да претходних година набаве јачу механизацију, истичу стручњаци и зато сада колико ће површина током јесени бити засејано, зависи искључиво од временских прилика.

Радован Бјелица из Пољопривредне стручне службе Прокупље препоручује да свако ко је у могућности обави основну сетву. "Не вреди чекати падавине пошто је већ средина новембра", истиче Бјелица.

Стручњаци истичу и да је нарочито у оваквим ситуацијама важно сејати декларисано семе, уз незнатно увећање количина и уз прописано ђубрење.

број коментара 0 Пошаљи коментар