Будућност универзитета у свету који се брзо мења

Након Берклија, Рима и Рио де Жанеира, Београд је домаћин велике међународне конференције посвећене образовању. Учествују експерти из целог света - 93 излагача из 29 земаља. Циљ образовног система Србије јесте да се створе млади људи који ће критички размишљати и преиспитивати ауторитете, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић на конференцији.

Успех једне нације, па и појединца одређује образовање, нарочито у данас у свету који се брзо мења.

Конкурентност, успех хармонија и срећа једног друштва више него икада зависи од образовања и наше могућности да се адаптирамо.

Влада Србије зато улаже у образовање, у модерне технологије за које је издвојено 100 милиона евра, за инвестиције, иновације и истраживања, каже премијерка Србије.

"Наш циљ је да научимо младе људе како да мисле, а не шта да мисле. Верујем да само друштво које се заснива на знању, иновацијама култури, креативности , на слободном мишљењу појединаца може бити водећа снага развоја. Основ темељ, овога јесте квалитет образовања. Промене које се дешавају су брзе, таквог карактера, тако да људи тешко разумевају њигов обим, ми смо суочени са новим технологијама вештачком интелигенцијом, виртуелном стварношћу, блок чејном и све то захтева образовање које ће да се мења и прилагођава ритму промена", навела је Брнабићева.

Светска академија уметности и науке пре шест година покренула је низ глобалних конференција о будућем образовању, да би се разматрали изазови у образовању које доносе нове технологије, и потреба да се технике учења и предавања мењају.

"Нова агенда нови план за одрживи развој, усвојен је у септембру 2015. у Паризу а потписало ју је 183 чланице Уједињених нација. Сврха је била да се искорни сиромаштво. а утврђени су и развојни циљеви који би требало да се испуне до 2030. године, што је веома оптимистично", истакао је Хеитор Гургулино де Соуза/председник Светске академије уметности и науке.

Председник САНУ Владимир Костић истакао је да ће гласно рећи нешто о теми о којој је писао Лешек Колаковски у раду из 1996. године "Због чега универзитет", а то је будућност универзитета.

"Прво питање које је поставио је до које је мере универзитет на линији са тзв. друштвеним ткивом или са директним задацима које је влада поставила пред тржиште рада и компаније. Универзитет треба да истраје, да сви научни изазови буду интердисциплинарни, а посебно друштвене науке", истакао је Костић. 

Поред светске академије организатори конференције су и Светски универзитетски конзорцијум, САНУ, Универзитет у Београду, Савез економиста Србије и Српска подружница Римског клуба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво