Крагујевац, иницијатива за забрану рада недељом

Социјално-економски савет града Крагујевца покренуо је иницијативу за забрану рада недељом у трговинској делатности, осим на местима накојима је то неопходно попут апотека и бензинских станица. То тело локалне администрације указује да запослени у трговини имају само два слободна дана у једном месецу.

Према званичним подацима, у Србији у трговини ради више од 200.000 запослених од који су 70 одсто жене.

Председавајући Социјално-економског савета Крагујевца Југослав Ристић каже за Фонет да жене које раде у трговини, пре свега у малопродаји, током месеца имају само два слободна дана.

"Осим у великим трговинским ланцима, у осталим продајним објектима не поштују се законски нормативи и право на четрдесетчасовно радно време у недељи. Месечно имају само два дана слободно, а за прековремени рад нису плаћени", рекао је Ристић, додајући да такво радно време веома лоше утиче на здравље запослених.

Према његовим речима, такво радно време унишава живот и здравље запослених јер такав и толики рад оставља трагичне последице и по здравље, па запослени не могу да издрже цео радни век.

"Истовремено, негативно се одражава и на породицу јер људи немају времена да јој се посвете", истакао је Ристић, затраживши хитну интервенцију државе.

Указао је да послодавци често уцењују запослене и говоре им "ако ви нећете има ко хоће" и да су минималне зараде катастрофалне.

"Због свега тога држава мора да уреди ту област ако хоће да задржи људе у земљи и ако хоће да има здраве људе који нормално раде и живе", рекао је Ристић.

Социјално-економски савет Крагујевца има девет чланова, по три представника синдиката, послодаваца и локалне самоуправе.

Рад трговина недељом забрањен је у девет земаља Европске уније, међу којима су Француска, Немачка, Аустрија и Пољска, а недавно је ту забрану увела и Црна Гора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво