Новим законом до безбеднијих пошиљки - више неће стизати цигле уместо телефона

Ступио је на снагу нови закон о поштанским услугама, којим се стварају бољи за развој тржишта, које се драстично мења, па су и очекивања корисника нешто другачија. Прошле године уручена у просеку 131 пошиљка по домаћинству. Поштанска делатност остварила је приход од 20 милијарди динара, што чини 0,4 одсто бруто домаћег производа.

На снагу је ступио нови закон који уређује поштанске услуге. Новим одредбама повећаће се безбедност корисника, па више неће моћи да се деси да вам уместо мобилног телефона који сте наручили стигне цигла.

Основни мотив за доношење новог закона је, осим побољшања безбедности, усклађивање ове области са законодавством Европске уније.

"Ми знамо да смо у поступку европских интеграција и дужни то да урадимо, што је за нас иначе и јако добро, зато што је у питању закон који доноси 28 држава, па је 28 искустава срочено у њему", истакла је Ирини Рељин из Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Поред тога, најављују се и новине које ће особама са инвалидитетом омогућити приступ поштама.

Када је реч о безбедности пошиљака, уколико се деси да поручите мобилни телефон, а да вам на кућну адресу стигне, на пример, цигла, нови закон ће омогућити да уђете у траг пошиљаоцу.

"Често се дешавало да добијете садржај пошиљке који нисте наручили. Сада се појачава контролна функција државе, кроз увођење института стручног надзора где државни органи координирају активности", рекао је Никола Трубинт из Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге.

На тај начин РАТЕЛ, инспекција надлежног министарства и остали државни органи имати могућности да боље исконтролишу те садржаје.

Поред тога, биће уведена и обавезна идентификација корисника који шаље робу што ће после олакшати и рекламациони поступак.

"Ово ће спречити оне који су се досада бавили малверзацијама, због саме чињенице да ће морати да дају податке из личне карте", навела је Ирини Рељин.

Пошта Србије је и досад тражила документа од пошиљалаца, а то ће сада бити обавеза за све који се баве поштанским услугама.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво