Особе са инвалидитетом трче један маратон

Србија је добила 37 препорука о томе шта треба да уради до 2020. године за унапређење положаја особа с инвалидитетом. Препоруке се односе на образовање, запошљавање, посебно на отвореном тржишту рада као и на бржу деинституционализацију и развој сервиса подршке.

Многи би позавидели Дамјану Татићу на биографији – магистрирао је и докторирао на Правном факултету Београдског универзитета, где је и гост предавач. Предавао је и у Швајцарској, Шпанији, Немачкој и објавио више од тридесет научних радова. Представљао је Србију у Уједињеним нацијама када је писана Конвенција о правима особа с инвалидитетом.

У време када је студирао, био је једини студент са инвалидитетом, а Правни факултет је био неприсупачан.

"Када причамо о људским правима особа са инвалидитетом користићу једну спортску аналогију – то тешко може да буде спринт, то је један маратон. Ми смо сада на средини те борбе за пуну равноправност и једнаку укљученост особа са инвалидитетом у наше друштво", рекао је Дамјан Татић.

Правни факултет у Београду данас је једна од најприступачнијих институција у граду. Маратон трче и на локалу, руше баријере али још много тога недостаје.

Драгана Петровић из Удружења дистрофичара Јабланичког округа каже да је у Лесковцу горући проблем непостојање одговарајуће прилагођеног возила, а потребно је и запослити више особа са инвалидитетом и обезбедити рампе у школама.

Дамјан Татић истиче да проблем представља Закон о финансијској подршци породица с децом.

"Национална организација Србије покренула је иницијативу код Уставног суда за оцену уставности, јер су раније родитељи деце с инвалидитетом могли да оду на плаћено одсуство. Сада се то условљава чињеницом да дете не прима додатак за помоћ и негу", наводи Татић.

То су биле и неке од 37 препорука Комитета УН.

"Највећи број препорука односи се на питања недискриминације, дакле једнаког третмана особа са инвалидитетом у друштву, пре свега на тржишту рада приступа здравственим и социјалним сервисима, затим велика пажња је посвећена вишеструкој дискриминацији, нарочито кад су у питању жене и младе девојке са инвалидитетом", истакла је Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права.

Без особа са инвалидитетом и њихових удружења не може се одлучивати нити спроводити Конвенција. Препоруке су алат који удружењима олакшава да се боре за то да држава, као потписница Конвенције, и примењује њене одредбе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво