Споменици крајпуташи чувају душе страдалника

Србија је јединствена по много чему, па и по споменицима крајпуташима, знаку вечног сећања на претке који су положили живот далеко од завичаја. Многима се не зна ни место страдања, ни гроб где почивају, па су породице желеле да, подижући камено обележје, трајно настане душе страдалника, који се уједно сматрају чуварима потомака.

За Милутина Јовановића крајпуташ посвећен погинулом ратнику Божидару Трифуновићу, који се налази у Мионици недалеко од његове куће, има посебан значај.

"Мој покојни деда одвезао га је до Ваљева, кад је пошао у рат. Нажалост, није се вратио више. А споменик нам значи као велико обележје. Гости кад одлазе, кажу, код споменика, кад су долазили, исто код споменика", испричао је Јовановић.

Прављени од пешчара многи крајпуташи нису одолели зубу времена. Они који чувају успомену на страдалнике покушавају да сачувају те споменике стављајући их под кров. Али за рестаурацију бојом потребни су стручњаци.

"Покушавао сам пар пута да ступим у везу са овим људима из Завода за заштиту споменика у Краљеву, међутим, увек сам добијао исти одговор, није ту референт, сутра ће бити и тако", рекао је Милош Аничић из Висибабе.

Крајпуташи чувају успомену на страдалнике, али ту станује и њихова душа, тврди Милијан Недељковић, који се бави рестаурацијом тог јединственог спомен-обележја.

"А један мој пријатељ, који се бавио са путарством, једном приликом ми је рекао да на местима где се склањају ти крајпуташи има повећан број несрећа. Да ли то има неког смисла или не, ја не знам, остављам вама да размислите о томе", казао је Недељковић.

Први српски самоуки народни вајар и каменорезац Радослав Чикириз из Ртију био је један од утемељивача фунералне уметности којој се диве многи странци када дођу у престоницу српске трубе.

У драгачевском крају у лапидарујуму сачували су сећање не само на душе покојника већ и на јединствену врсту споменика у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво