Дух младости у Новом Саду

Да би Нови Сад заиста био Европска престоница младих, више од четрдесет организација приређује програме током целе године. Намењени су Новосађанима старости од петнаест до тридесет година, као и младима широм Балкана и Европе.

Програме који се спроводе креирали су млади за младе. Сврстани су у седам програмских стубова.

"Од тога да афирмишемо младе уметнике до тога да афирмишемо младе музичаре до тога да имамо центре и подршке за младе, до тога да радимо са Туристичком организацијом Новог Сада на развоју туристичке понуде за омладину у Новом Саду и околини и социјано друшвене помоћи за младе људе", каже Станислава Маројевић, асистент, програмски координатор ОПЕНС-а.

До сада је урађено 500 програма.

"Најлепша ствар је да су све то урадили млади за младе", каже Станислава.

Велики број биће настављен следеће године. Међу њима је програм Караван омладинског активизма - Spirit of Youth који је повезао је младе шеснаест градова земаља Југоисточног Балкана.

"Омладинска организација Spirit of Youth има нешто више од 200 волонтера, а овим пројектом смо до сада окупили преко 50.000 младих у градовима које смо обишли до овог момента", каже Татјана Матијевић, генерални секретар ОО "Spirit of Youth". 

Уз подршку Универзитета у Београду, представљали су се и на универзитетима и у студенстким домовима градова домаћина.  

"Теме су биле у ствари како се ми бавимо омладинским активизмом, политиком и волонтеризмом у нашим државама, и у сарадњи са униврезитетима, они су изабрали своје предаваче који су неке своје активности нама објаснили, и онда смо имали отворену дискусију", каже Татјана Матијевић.

Остварена сарадња, кажу, даје наду да ће бити нових заједничких пројеката. А маршута каравана омладинског активизма следеће године биће Подгорица, Тирана, Скопље и Солун.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво