Чекајући нови Закон о извршењу, између солидарности и казне

Од јануара за извршитеље важе нова правила. Поред одговора на питање да ли ће измењеним Законом о извршењу и обезбеђењу грађани добити већу заштиту или извршитељи већа овлашћења, у Новом Саду већ пет месеци чекају и да се открије ко је напао активисте "Крова над главом" и да ли је неко одговарао за примену силе приликом исељења породице Слободанке Нинић.

Када се разболела, Слободанка је отишла у инвалидску пензију и пропустила да плати две рате кредита, довољно да извршитељи започну поступак. Дан пред операцију канцера исељена је из стана.

"Полиција ми је поломила руку. Само да знате. И пала сам. Срушили су ме", испричала је Нинићева.

Јавност је одмах осудила поступање полиције, а да ли је неко од њих за то одговарао - одговор нисмо добили.

У писаном саопштењу РТС-у, наводе да су радили по закону и да су детаљан извештај о поступању полицајаца доставили тужилаштву на даље одлучивање. Наводе да у случају напада на двојицу активиста организације "Кров над главом" који су претучени металним шипкама и боксерима, нису у могућности да износе податке о радњама које се тренутно предузимају у интересу истраге.

Грађанским акцијама спречено је 150 принудних исељења, а оне ће од јануара, када почиње примена измењеног Закона о извршењу и обезбеђењу, бити кажњиве.

"Они ће моћи фактички противуставно, без било каквог суђења и поступка, да нама дају казне. Не само нама из здружене акције, него свим солидарним суграђанима који буду бранили друге суграђане. У питању је криминализација солидарности. То се и не сме дозволити", навео је Миран Погачар из организације "Кров над главом".

У Адвокатској комори Војводине сматрају да ни трећи пут измењени Закон не штити довољно оне који дугују банкама.

"У оном делу који се односи на продају непокретности извршних дужника. Они су заштићени само у том смислу да се неће моћи продавати непокретности само за комуналне дугове који су мањи од 5.000 евра", навео је Вељко Милић из Адвокатске коморе Војводине.

Али у Комори извршитеља сматрају да измене поправљају положај дужника.

"Где је предвиђена могућност постизања споразума. Тај поступак треба да траје 60 дана и у том поступку, ако се извршни дужник активно укључи, може да се закључи споразум", Вујадин Масникоса из Коморе извршитеља.

Од јануара извршитељи ће моћи да одузимају половину зарада и пензија уместо две трећине, а од извршења су изузета примања породиља.

Због сумњивих продаја, извршитељи, њихови запослени и сродници неће моћи да купују непокретности на јавним продајама. Од 2022. предвиђено је да лицитације буду само на интернету, када извршитељи неће знати ко учествује у надметању за куповину.

број коментара 0 Пошаљи коментар