Преминуо Михајло Спорић, један од наших наjбољих младих физичара

Михајло Спорић, један од најбољих младих српских физичара и студент Универзитета Кембриџ, преминуо је у 22. години, објављено је на сајту Математичке гимназије.

 Михајло Спорић је био изузетно талентован и свестран, носилац Вукове дипломе и Светосавске награде.

Освојио је бројне награде на домаћим и међународним такмичењима и најважнију међу њима – златну медаљу на Међународној олимпијади из физике 2016. године. Годину дана касније проглашен је за Младог хероја Србије.

Из Математичке гимназије истичу да их је дубоко потресла вест о прераној смрти њиховог некадашњег ученика Михајла Спорића. 

"Памтићемо га као неког ко је био омиљен у друштву, ведар, позитиван, спреман да помогне и мотивише", истиче се у саопштењу Математичке гимназије.

Додају и да је несебично волео Математичку гимназију и да јој је до краја био привржен.

Говорио је да су га гимнaзијски дани обликовали као личност и да му је то био најзначајнији период школовања. Само у једној години Михајло је на три међународна такмичења освојио три злата.

"Ја сам исто дошао као ђак генерације у Математичку гимназију из основне школе и био је шок видети све те људе који се подједнако интересују за математику и физику који и подједнако раде, тако да је било доста тешко на почетку. Али, та пријатељска конкуренција која је до краја владала у нашем одељењу нас је све постицала и на такмичење и на редовној настави да извучемо свој максимум", говорио је Михајло.

Михајло Спорић студирао је на Тринити колеџу Универзитета Кембриџ.

Kембриџ je објавио тродневну жалост поводом смрти свог стипендисте, студента физике. 

Млади научник је више пута био гост РТС-а, између осталог и у емисији "Тако стоје ствари" поводом педесетогодишњице Математичке гимназије.

Међу бројним признањима имао је и Вукову диплому и Светосавску награду. Свирао је клавир, трчао маратоне.

Да је болестан, сазнао је када је почео да студира.

Био је бруцош Физичког и Електротехничког факултета у Београду, а онда студије физике наставио на Кембриџу.

Болест га је зауставила на завршној години природних наука.

Михајло ће бити сахрањен на Новом гробљу у Београду, а његова породица је замолила да се уместо куповине цвећа прикупи новац за помоћ Фондацији за децу оболелу од рака Нурдор.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво