Волите фудбал? То не значи да ваше дете треба да буде фудбалер

Родитељи често уписују децу на одређени спорт према својим афинитетима или у зависности од тога где се спортски клуб налази. Специјалиста спортске медицине др Сања Мирковић каже да су то честе грешке и поручује да је најважније ослушкивати жеље своје деце и обратити пажњу на њихове способности.

Докторка Сања Мирковић, специјалиста спортске медицине из Републичког завода за спорт и медицину спорта, каже да је најважније ослушкивати потребе детета.

Родитељи често уписују дете на спорт који је тренутно популаран, у којем имамо врхунске спортисте, или спорт којим су се они бавили. Понекад је пресудна и близина спортског клуба. То су, истиче др Мирковић, честе грешке које родитељи праве.

"Не треба гурати дете у спорт који желе родитељи или окружење. Кључ је ослушкивати своје дете, некада више карактеристика детета треба испратити на адекатан начин – психичке, физичке и емотивне, да би се одредило и време и врста спорта којим дете треба да се бави", рекла је др Мирковић.

Након тога потребно је одабрати школу спорта и тренера у којег ће имати поверење.

Стручњаци најчешће кажу да дете треба да почне да тренира око пете године, а од 10. до 12. године да се такмичарски бави спортом.

Ипак, др Мирковић указује да постоје школице у којима се деца од треће године баве физичком активношћу.

"То није толико рано ако се адекватно испрати, ако помаже детету да развије своје моторичке вештине, да правилно хода, седи, стоји, да јача одређену групу мишића која ће му помоћи да буде здравије", рекла је др Мирковић.

Указује да дете треба најмање један сат дневно да буде физички активно, било у игри било у спорту. Циљ не треба да буде да дете постане професионални спортиста већ да се развије, социјализује, да постане тимски играч, заључила је др Сања Мирковић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво