Волите фудбал? То не значи да ваше дете треба да буде фудбалер

Родитељи често уписују децу на одређени спорт према својим афинитетима или у зависности од тога где се спортски клуб налази. Специјалиста спортске медицине др Сања Мирковић каже да су то честе грешке и поручује да је најважније ослушкивати жеље своје деце и обратити пажњу на њихове способности.

Докторка Сања Мирковић, специјалиста спортске медицине из Републичког завода за спорт и медицину спорта, каже да је најважније ослушкивати потребе детета.

Родитељи често уписују дете на спорт који је тренутно популаран, у којем имамо врхунске спортисте, или спорт којим су се они бавили. Понекад је пресудна и близина спортског клуба. То су, истиче др Мирковић, честе грешке које родитељи праве.

"Не треба гурати дете у спорт који желе родитељи или окружење. Кључ је ослушкивати своје дете, некада више карактеристика детета треба испратити на адекатан начин – психичке, физичке и емотивне, да би се одредило и време и врста спорта којим дете треба да се бави", рекла је др Мирковић.

Након тога потребно је одабрати школу спорта и тренера у којег ће имати поверење.

Стручњаци најчешће кажу да дете треба да почне да тренира око пете године, а од 10. до 12. године да се такмичарски бави спортом.

Ипак, др Мирковић указује да постоје школице у којима се деца од треће године баве физичком активношћу.

"То није толико рано ако се адекватно испрати, ако помаже детету да развије своје моторичке вештине, да правилно хода, седи, стоји, да јача одређену групу мишића која ће му помоћи да буде здравије", рекла је др Мирковић.

Указује да дете треба најмање један сат дневно да буде физички активно, било у игри било у спорту. Циљ не треба да буде да дете постане професионални спортиста већ да се развије, социјализује, да постане тимски играч, заључила је др Сања Мирковић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 10. нов 2019, 17:15) - anonymous [нерегистровани]

@ ma jok bre

Za svako dete je dobro da se bavi bilo kojim sportom. Poenta price je da se izabere sport koji najvise odgovara detetu i u kome dete moze najbolje da ostvari i pronadje sebe.

(недеља, 10. нов 2019, 15:55) - anonymous [нерегистровани]

ma jok bre!

aman ljudi fudbal razvija koordinaciju kod mladih kao ni jedan drugi sport (mozda plivanje je isto tako dobro). pusti ova naklapanja...

(недеља, 10. нов 2019, 11:59) - Grkinja [нерегистровани]

Sloboda

U nekadašnjoj emisiji Tako stoje stvari naučili smo da dete treba da se upiše u raznim sportovima tako da samo odluči šta mu se dopada i odgovara, a ne mora samo u sportovima nego da se bavi nečemu što ga čini sretnim. U pitanju je sopstvena radost a ne roditeljska. :)

(недеља, 10. нов 2019, 11:49) - Укинути фудбал,није то за нас! [нерегистровани]

Гледајући наше фудбалере,

не знам ко их је убедио да играју фудбал,али мислим да су генијално изабрали - погрешан спорт!-Кликери,то је оно право!

(недеља, 10. нов 2019, 11:33) - anonymous [нерегистровани]

Brzo se vidi

Da li je jedno dete za odredjenu vrstu sporta ili nije to se ubrzo vidi. Ili roditelj to sam uvidi pa prestane na silu da gura ili to dete na kraju samo prekine. Mi smo u kuci voleli puno umetnicko klizanje. Kada je cerka imala 5 godina odveli smo je na klizaliste. Posle drugog sata treninga uciteljica klizanja je rekla da nasa devojcica nije za taj sport, rekla je da ce nasa cerka biti dosta visoka, teska a da za klizanje devojcica treba biti kao vreteno. Cerka danas ima 16 godina, visoka 174 cm i ima 69 kg. Igra tenis i daleko je bolja teniserka nego sto bi bila klizacica. Svet roditeljima je da poslusaju preporuku sportskog strucnjaka!