Ђорђевић: Србија слободарска земља, поштује све грађане

Меморијални концерт поводом обележавања Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма одржан је у Народном позоришту у Београду. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је том приликом да је Србија слободарска земља у којој је сваки њен грађанин поштован и уважен без обзира на националну или верску припадност.

"У знак сећања на 9. новембар 1938. године, дан када је почело све оно што је у историографији познато као 'коначно решавање јеврејског питања' у нацистичкој Немачкој, а заправо је геноцид, Холокауст, планско, систематично и државом подстрекавано, усмеравано и спровођено физичко уништење Јевреја у Трећем рајху, али и у оним деловима Европе који су већ били, или ће се недуго потом наћи под окупацијом нацистичке Немачке и данас, као и сваког 9. новембра, обележавамо Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је истакао да Адолф Хитлер и његови истомишљеници, у својој расистичкој заслепљености и мржњи нису желели да сагледају да ће наношење зла другим народима, онима које су сматрали мање вредним, у крајњем исходу заправо резултирати наношењем непоправљиве штете интересима немачке државе, и учинити да све касније генерације Немаца осећају огроман терет моралне одговорности за злодела својих очева у Другом светском рату.

"Сви који данас негирају, умањују и релативизују злочин геноцида, који налазе некакве рационалне и квазиисторијске и објективне разлоге за страхоте Холокауста - чине исти злочин и симболички убијају, још једном, поново - сваког од шест милиона невиних - и за такве не сме бити ни разумевања ни оправдања", рекао је министар. 

Министар је рекао да за оне који ускраћују људска и мањинска права и употребу српског језика и писма становништву на просторима на којима су Срби вековима чинили већину, оне који прогоне СПЦ и својатају њену имовину, оне који покушавају да приграбе српску територију и културно-верску баштину којој не припадају и не желе да припадају, оне који скрнаве српска гробља и застрашују мирно цивилно становништво, који спаљују и бојкотују српске производе и спречавају српске спортисте да учествују у регуларним такмичењима, не сме бити никаквог оправдања нити разумевања.

"Одлучна политика и чврсто опредељење председника Александра Вучића и Владе Републике Србије, насупрот томе, представљају најбољи израз континуитета са несумњивим доприносом српског народа ратним напорима антихитлеровске коалиције, који су довели до коначне победе савезника у Другом светском рату, као и синхронизованости са антифашистичким вредностима уграђеним у темеље Организације уједињених нација и Европске уније као гарантима континенталног, односно глобалног мира успостављеног након Другог светског рата", рекао је Ђорђевић.

Он је нагласио да је Србија била и остала слободарска земља, у којој је сваки њен грађанин поштован и уважен као човек, као личност, без обзира на националну или верску припадност.

Додао је да су Срби "страдални народ", који је и сам био на удару мрачних идеологија, народ који је поносан на свој отпор и борбу против сила зла и који се са пијететом сећа свих жртава, и својих и туђих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво