Јанковићева за РТС: Војска и полиција поштују родну равноправност

Сектор безбедности је применио све препоруке за унапређење родне равноправности у својим сструктурама, каже за РТС повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. Закон је јасан, жене имају подједнаке могућности да обављају све три мисије Војске Србије, односно да учествују у одбрани земље, мировним мисијама и помоћи цивилном становништву.

"Оно што се дешава у образовању је разлог за велико задовољство и охрабрење. Имате сада 35 одсто девојака у Војној гимназији, негде тај успех делимо заједно са Министарством одбране и Војском Србије", истакла је Бранкица Јанковић у разговору за емисију Дозволите...

Од 2002. године женама је омогућено право да се упишу у Полицијску академију, а од 2007. године и на Војну академију. Јанковићева каже да није крила одушевљење и понос када је 136. класа кадета Војне академије произведена у чин потпоручника.

"Само осам година након уопште могућности да имате равноправно учешће у систему образовања, на свечаној промоцији најмлађих официра Војске Србије, најбоље резултате у класи су имале три жене. Бојана Регодић, Ива Станковић и Јелена Петковић. Никада нећу заборавити та имена", поносно каже Бранкица Јанковић.

Водећи се геслом да је стално усавршавање неопходно и да нова искуства помажу у решавању бројних кризних ситуација, како у теорији тако и у пракси. Повереница за равноправност на кратко је обукла униформу и завршила Курс за обуку цивила за учешће у мултинационалним операцијама.

"То је било једно изузетно искуство које ће ми остати сигурно читавног живота у сећању. Често идем на курсеве и као учесница и као предавачица, ово је био један од ретких где немам ниједну једину сугестију и замерку", каже Јанковићева.

Још једна спона са војском јесте и чињеница да Бранкица Јанковић предаје на високим студијама безбедности Школе националне одбране ВС. 

За њу је то привилегија и изазов, као и задатак да представи феминистичке студије безбедности војним лицима на најадекватнији начин.

Порука Поверенице за заштиту равноправности јесте да патриотизам није дељив. У систему одбране и безбедности, као и у друштву, равноправност пред законом не значи да смо сви исти, напротив различити смо, али смо сви једнаки.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво